Hukukçular yayın yasağına sert tepki gösterdi

Hukukçular yayın yasağına sert tepki gösterdi
Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Adana 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 14.01.2015 gün ve 2015 /197 D. İş Sayılı kararı ile silah ve askeri mühimmat taşıdıkları ihbarı üzerine 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay’da, 19...

Adana Baro Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Adana 5. Sulh Ceza Hakimliğinin 14.01.2015 gün ve 2015 /197 D. İş Sayılı kararı ile silah ve askeri mühimmat taşıdıkları ihbarı üzerine 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay’da, 19 Ocak’ta da Adana’da durdurulan ve MİT’e ait olduğu iddia edilen TIR’larla ilgili açılan kamu davasının soruşturmasına devam edildiği gerekçesiyle yürütülen soruşturma ile ilgili yazılı, görsel ve internet medyasında her türlü yayının yapılmasının yasaklanmasına karar verilmesine tepki gösterdi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Avukat Çıtırık, “Açıklık, hesap verilebilirlik, şeffaflık içerisinde yurttaşın haber alma ve bilgi edinme hakkına mahkeme kararıyla ket vurulmuştur. Verilen bu yayın yasağı kararı son derece talihsiz ve üzücüdür.” dedi.

Avukat Çıtırık, o dönemde, MİT'in açıklamalarının kamuoyunu pek tatmin etmediğini anımsatarak, şunları söyledi:

“ Adana Baro Başkanlığımız tarafından yapılan açıklamada TIR'larda askeri mühimmat ve askeri teçhizatın bulunup bulunmadığı ve görev yeri değişikliklerine ilişkin kamuoyunu tatmin edici şekilde açıklık, şeffaflık ve hesap verilebilirlik içerisinde açıklama yapılması beklenmiştir.

Olayların başlangıcından itibaren arama kararını uygulamak isteyen Cumhuriyet Savcısının görev yeri değişikliğinden, terörle mücadele ve istihbarat şube müdürlerinden sorumlu Emniyet Müdür yardımcılarının görev yerlerinin değiştirilmesine, dönemin Adana emniyet müdürünün merkeze alındığı olaylar yaşanmıştır.

Dönemin ihbarı değerlendiren birimlerinin görevlerini yapmalarına engel olunarak, hukuki sürecin işletilmesinden rahatsızlık duyulduğu bilinen bir gerçekliktir. Olay tarihinde arama kararı alınan araçlarda uygulama yapılırken sanki MİT personeli hakkında arama yapılıyor algısı verilmiştir. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinin 2014/161 E. Sayılı dosyasında verilen yayın yasağı kararı halen geçerliliğini korurken, Adana 5. Sulh Ceza hakimliğinin almış olduğu yayın yasağını kararını anlamakta güçlük çekmekteyiz. Bu karar yurttaşın haber alma ve bilgi edinme hakkının elinden alınmasıdır. Konuyla ilgili her türlü yasal yollara başvuracağımızın bilinmesini isterim”

HUKUKİ SÜREÇLE İLGİLİ GELİŞMELER

HATAY’DAKİ TIRLARLA İLGİLİ İLK DURUŞMA 12 MART 2015 GÜNÜ

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülmekte olan 2014/19640 sayılı soruşturma sonucunda Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinin 2014/161 E. Sayılı dosyası ile kamu davası açılmış olup, yargılama halen devam ediyor.

Hatay İli Kırıkhan İlçesindeki MİT araçlarının durdurulması ile ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığının 2014/30800 Soruşturma Sayılı dosyasında soruşturma tamamlanmış olup, hazırlanan iddianame Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek 2014/533 E. Sayılı dosyasında ilk duruşma 12 Mart 2015 tarihinde olacak.

SANIK AVUKATLARI DURUŞMALARIN AÇIK OLMASINI İSTEMİŞTİ

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi 2014/161 E. Sayılı dosya 23.05.2014 tarihli tensip tutanağının 7. Maddesinde verdiği kararında 5187 sayılı Basın Yasasının 3. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince yayın yasağı kararı verildi. Sanık müdafiliğini üstlenen avukatların CMK 182. Madde 2. Fıkra gereğince duruşmanın kapalı yapılmasına karşı, duruşmalar üzerindeki yayın yasağının kaldırılması ve duruşmaların açık bir şekilde yapılması yönündeki taleplerini bir çok kez sözlü ve yazılı olarak belirtilmesine karşın, her defasında 7.Ağır Ceza Hakimliği tarafından bu talepler ret edildi.

Her ne kadar yayın yasağı kararı kaldırılmamış ise de yargılamanın başladığı günden itibaren bir kısım medya yayın organlarının, kamu görevlilerinin, mülki amirlerinin yayın yasağını ihlal etmeleri nedeniyle Adana, Kocaeli ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayet dilekçeleri sunuldu. Bunlarla ilgili soruşturmalar halen devam ediyor.