Hollanda desteği kesti, Beyaz Baretliler fon arayışında

Hollanda desteği kesti, Beyaz Baretliler fon arayışında
Hollanda, Suriye'deki silahlı gruplarla bağlantıları bulunduğu ve Suriye savaşıyla ilgili dezenformasyon yaydığı iddiaları nedeniyle zaman zaman tartışmaların odağına oturan Beyaz Baretliler adlı örgüte mali desteğe son verdi.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde Suriye ordusu ve Rusya'nın operasyonlarında yaralanan sivillere yardım etmekten başka bir faaliyeti olmadığını savunan örgüt yöneticileri, Hollanda hükümetinin kararını 'hata' olarak değerlendirerek, Lahey yönetimini ikna turuna çıktı.

Beyaz Baretliler, Hollanda'nın ardından Fransa ve İngiltere'de de yardım arayışında bulunacak.

Beyaz Baretliler'in kurucularından Raed Alsaleh ile Farouq Habib, Suriye'de krizin hala devam ettiğini ifade ediyor ve Hollanda'dan maddi desteği sürdürmesini istiyor.

Hollanda, aralarında Beyaz Baretliler'in de yer aldığı Suriye'deki muhalif örgütlerin Beşar Esad hükümetine karşı başarı şansı kalmadığı gerekçesiyle 2 yıldır sürdürdüğü yardımı kesme kararı aldı.

Hollanda 2016 yılından bu yana Beyaz Baretliler ile diğer Esad karşıtı gruplara toplam 70 milyon euro tutarında yardımda bulundu.

Aralık ayından itibaren Beyaz Baretliler'e sağlanan yardım sona erecek.

Hükümet buna gerekçe olarak, "muhaliflerin başarı şansının bulunmaması ve Esad yönetiminin mutlak zaferinin yakın olmasını" gösterdi.

Ancak Hollanda Devlet Televizyonu'nun (NOS) araştırmasına göre, 2016 yılından bu yana eğitim, malzeme ve para desteği sağlanan Suriyeli muhaliflerin savaş suçu da dahil olmak üzere, çok sayıda insan hakları ihlaline karıştığı ortaya çıktı.

Etiketler :