HDP, tutuklu vekiller için Edirne Cezaevi’nde açıklama yaptı

HDP, tutuklu vekiller için Edirne Cezaevi’nde açıklama yaptı
HDP, yasama yılının açılışında tutuklu milletvekillerine dikkat çekmek üzere TBMM yerine Edirne Cezaevi'ne gitti.

HDP tutuklu milletvekillerinin durumuna dikkat çekmek için HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi önünde basın açıklaması yaptı.

HDP milletvekilerinin katılımıyla Edirne Cezaevi önünde basın açıklaması yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu tutuklu 10 milletvekilinin durumuna dikkat çekerek şunları söyledi: “10 milletvekilinin rehin alındığı bir tabloya alışmadığımızı göstermek için yeni yasama yılı açılışında Mecliste değil Edirne Cezaevi önündeyiz. Parlamento demokrasiden giderek uzaklaşıyor. Yürüttüğümüz demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak buradayız. Milletvekillerimizi ve eş başkanlarımız da bu demokrasi mücadelesinin parçası oldukları için cezaevindeler.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’nin Meclis açılışına katılmamasına ilişkin “Onların yeri Kandil, biliyorsunuz” açıklamasına tepki gösteren Kemalbay, “AKP Genel Başkanı yerimizin Kandil olduğunu söylemiş. Kendisi her türlü yolu kullanarak muhalefetten kurtulmak istiyor. Biz asla ve asla bu rüyalarının gerçekleşmesine izin vermeyeceğiz. Cesaretimizle her zaman var olduk, var olmaya da devam edeceğiz. Nerede var olacağımız konusunda söz söylemek hiç kimsenin haddi değil. Parlamento’da da sokakta da mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadesiyle yanıt verdi.

‘ERDOĞAN DEMİRTAŞ’TAN KORKUYOR’

Erdoğan’ın Selahattin Demirtaş’dan korktuğunu belirten Kemalbay, “AKP Genel Başkanı, Demirtaş’tan korkmaktadır. Duvarların ardına koyduğu Demirtaş, bizlerin yanında olmaya devam etmektedir. AKP Genel Başkanı korkmaya devam etsin. Bizleri asla durduramayacak. Bu mücadele mutlaka kazanıncaya kadar sürecek” diye konuştu.

DEMİRTAŞ VE ZEYDAN'DAN MESAJ

Tutuklu Demirtaş ve HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, partilerinin Meclis açılışını Edirne Cezaevi önünde yapmaları için yayımladıkları mesajda şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle Meclis grubumuza bu anlamlı duruşları ve halk iradesine yönelik sahiplenme tutumları nedeniyle teşekkürlerimizi ve şükranlarımızı sunuyor, bu vesileyle bütün milletvekillerimizi, parti yönetimini ve halkımızı selamlıyoruz.

Bugün TBMM tutuklu vekillerin, daha doğrusu siyaseten rehin alınmış vekillerin, bir yıla yakındır cezaevinde tutulmalarının eksiği ve gölgesiyle açılıyor. Geçen bir yıl zarfında, Parlamentomuzun ve Parlamento Başkanının tutuklu vekiller gibi bir gündemi ele almamış olması büyük bir utanç olarak tarihe geçmiştir. Her cümlelerinde milli iradenin üstünlüğünden söz edenler, bizatihi kendileri halkın iradesini yasa dışı bir şekilde cezaevine atıp rehin almışlardır. Bizi cezaevine gönderenler savcılar ve mahkemeler değil AKP-MHP ve bir grup CHP’li milletvekilleridir. Hali hazırda hiçbir davada ne adil yargılama ne de hukukun üstünlüğü söz konusu değildir. Biz sanki yargı kararlarıyla tutuluyormuşuz gibi davrananlar sadece kendilerini kandırırlar. Bir kez daha belirtiyoruz ki biz siyasi bir kararla tutuklandık, yargı sadece bunun üsülî işlemlerini yaptı.

Ancak siyaseten HDP’ye tasfiyeyi dayatanların kendisi giderek tasfiye noktasına geldiler. Bizim binlerce arkadaşımız içeride. Milyonlarca yoldaşımız da dışarıda. Ortaya koyduğumuz direniş sayesinde HDP bu süreçten güçlenerek ve büyüyerek çıkmayı başarmıştır. Kendini güçlü gibi gösteren AKP, tam bir hezimet ve dağılma sürecine girmiştir. AKP’nin yaşadığı metal yorgunluğu değil metan zehirlenmesidir. Bunun da esas nedeni siyasetlerinin tam bir çöplüğe dönüşmüş olasıdır.

Bugün bizlerle dayanışmak ve gasp edilen parlamento iradesine dikkat çekmek için Edirne Cezaevine gelmek isteyen HDP grubuna Valilikçe konulan yasak hukuksuzdur, gayri meşrudur. Yine de her şeye rağmen, siyasetin TBMM Genel Kurulundan ibaret olmadığını göstererek Edirne’ye kadar gelen bütün arkadaşlarımıza bu anlamlı duruşlarından dolayı tekrardan teşekkür ediyor, hepinize selam ve sevgilerimizi, başarı dileklerimizi iletiyoruz.

Etiketler :