HDP, AKP'ye ömür biçti

HDP, AKP'ye ömür biçti
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "2021'den daha öteye ömrü olacak bir rejim değildir. En fazla iki yıl içinde bir değişim dönüşüm toplumun önüne gelecektir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, gündeme ve yerel seçime dair değerlendirmelerde bulundu.

'SEÇİMDEN SONRA NORMALLEŞME BEKLEMİYORUM'

31 Mart seçimlerinden sonra uzun bir süre seçim olmayacağının anımsatılarak ülkede bir normalleşme beklemediğini belirten Temelli, şöyle devam etti:

Çünkü burada devletin bekası dedikleri aslında rejimin bekası. İktidar kendi bekası ile devletin bekasını özdeşletirmeye çalışıyor. Bir devlet-parti modeli ile yaklaşıyor. Tekçi anlayış dediğimiz bu. Bir normalleşme yani hukuk devleti olma yönünde ki normalleşmenin en önemli göstergesi hukuk devleti meselesi olsa gerek, çünkü yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, insan hakları, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü bütün bunlar ancak hukuk devleti başlığı altında konuşabileceğiniz bir şeyler. Hukuk devleti çerçevesinde atılacak bir normalleşme adımı rejimi sorgulatır. Çünkü bu rejim uydurma bir rejimdir."

"2021 GİBİ BİR ERKEN SEÇİME GİDİLME OLASILIĞI VAR"

Temelli şöyle konuştu:

"Bu siyaseten de toplumsal olarak da diğer dinamikler açısından bir karşılığı olan değil, dayatılan uydurma bir rejimdir. Sürdürülemediği için zaten bu krizi yaşıyoruz. İçine düştüğümüz krize bakın. Toplumsal geniş bir krizle karşı karşıyayız, siyasi, iktisadi krizle karşı karşıyayız. Bir çöküntü hali var ve rejim kendini ayakta tutabilmek için artık neredeyse bütün toplumu şiddet girdabına sürüklüyor. Otoriter rejimi inşa etme derdiyle şu anda karşı karşıyayız. Dayatıyor kendisini. Şimdi normalleşme dediğiniz hukuk devleti adına atılacak adımların hepsi bu anlamı ile bir tartışma başlatacak. İlk yapılacak genel seçimler. Bunun tarihi ne olur tartışılır ama 2021 gibi bir erken seçime gidilme olasılığı var. 2019-2020 çok çalkantılı geçebilir. Bu ülkede rejim her krizle birlikte yeniden sorgulanacaktır. Ama 2021'den daha öteye ömrü olacak bir rejim değildir, bir sistem değildir. Bir değişim dönüşüm potansiyelini toplum kendi içinde barındırıyor.

'SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SİSTEM DEĞİL'

Temelli, 2021 tarihini hem siyasi hem ekonomik olarak verdiğini ifade ederek, "En fazla iki yıl içinde bir değişim dönüşüm toplumun önüne gelecektir. Çünkü sürdürülebilir bir sistem değildir, hem iktisadi olarak hem siyasi olarak" dedi.

Etiketler :