Yönetim sözünü tutacak mı? Boğaziçi'nde 150 öğrenci yurtsuz

Yönetim sözünü tutacak mı? Boğaziçi'nde 150 öğrenci yurtsuz
Atanmış rektör tarafından yönetilen Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencilerin yurda yerleşemediği için açıkta kaldığı belirtildi. Öğrenciler, barınma sorunun rektörlükten kaynaklandığını belirtirken halktv.com.tr'ye konuşan üniversite yönetimi ise hiçbir öğrencinin açıkta kalmayacağını söyledi.

Atanmış rektör ile yönetilen Boğaziçi Üniversitesi'nde geçen sene başlayan barınma sorunu bu yıl da devam ediyor. Yurt sorunundan dolayı geçen sene hazırlık öğrencilerin çoğu eğitimini online görmek zorunda kalırken bu sene ise en az 150 öğrenci yurtsuz kaldı. Üniversite tanıtım etkinliklerinde şehir dışından gelen öğrencilere yurt çıkacağının sözü verilmesine rağmen yüzlerce hazırlık öğrencisi herhangi bir yurda yerleşemedi. Boğaziçi Yöneticiler Vakfı ise birkaç gün önce, barınamayan öğrencileri Ensar, Türgev, Diyanet ve İlim Yayma gibi vakıf ve derneklerin yurtlarına yerleşmeyi önerdi.

'Söz verildi'

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemlerini kazanan Yunus Efe (25), Tekirdağ'dan İstanbul'a geldi. Okulun tanıtım gününe geldiklerinde Boğaziçi Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğü tarafından kendilerine, "Şehir dışında geliyorsanız ve sosyoekonomik durumunuz iyi değilse size yurt çıkacak, sizi mağdur etmeyeceğiz" sözünün verildiğini belirten Efe, "Aslında önceki yıllarda evet böyle oluyormuş. Şehir dışından gelen öğrencilere herhangi bir mağduriyet yaşatılmıyordu. Ancak bu sene kayıt yapan çoğu öğrenci açıkta kaldı" dedi.

'150 den fazla öğrenci açıkta'

Boğaziçi Üniversitesi'nin yurduna başvuran yaklaşık 800 öğrenciden ancak yarısının yerleşebildiğini kaydeden Efe, "Birçok arkadaşımız farklı KYK yurtlarına yerleşti, kimileri özel yurt tuttu, bazıları da eve çıkmayı düşünüyor. Ama hala 150'den fazla öğrenci açıkta" diyor. Bu soruna rağmen Boğaziçi Üniversitesi'nin sosyal medya üzerinden herhangi bir yurt sorunun olmadığı yönünde açıklama yapıldığını anımsatan Efe, "Bu açıklama bizi hem güldürdü ve hem de öfkelendirdi. Bu kadar öğrenci açıktayken nasıl da bariz bir şekilde yalan söyleyebiliyorlar" diye konuştu.

'Sorun rektörlük ile alakalı'

Barınma sorunun rektörlükten kaynaklandığını belirten Efe, "Marmara Üniversitesi'nin Anadolu Hisarı kampüsü bu sene Boğaziçi bünyesine geçirildi. Bu kampüsün içerisinde yer alan KYK yurdu Boğaziçi Üniversitesi bünyesine alınması planlanıyordu. Ancak rektörlük bunu Boğaziçi bünyesine geçiremeyince kontenjan sıkıntısı çıktı. Yani kontenjan sorunu aslında rektörlük ile alakalı. Eğer o yurt alınsaydı bugün herhangi bir kontenjan sorunu olmayacaktı. Şu an bunu örtbas etmeye, duyurmamaya çalışıyorlar" açıklamasında bulundu.

Sistem değişti

Geçen yıllarda da yurt başvuru sonuçlarının üniversitenin yurtlar müdürlüğü sitesinde excel tablosu şeklinde paylaşıldığını kaydeden Efe, bu sene bunun böyle yapılmadığını kaydederek, "Herkes siteye girip kime yurt çıkıp çıkmadığını görebiliyordu. Bu sene bireysel e-posta sistemine geçirildi. Kime yurt çıkıp çıkmadığını göremiyoruz. Bu insanı biraz şüphelendiriyor" dedi.

'Sokakta yatıyorum'

Kendisine yurt çıkmamasına çok şaşırdığını vurgulayan Efe devamında şunları söyledi: "Annem asgari ücretle çalışıyor. Babam işsiz. Ben de evi geçindirmeye çalışıyordum. Kalabileceğim bir yer yok. Özel yurtlar aylık 10 bin TL'ye kadar çıkıyor. Kiralardan zaten bahsetmenin anlamı yok. Açıkta kaldığımız için ailelerimiz de çok endişeli. Şu an sokakta yatıyorum diyebilirim. Kalacak bir yer arayışındayım. Okul 21 Eylül'de açılıyor. Bir yere yerleşmeliyiz."

'Açıkta öğrenci kalmayacak'

halktv.com.tr'ye konuşan Boğaziçi Üniversitesi Medya Merkezi'nden bir yönetici ise açıkta öğrencinin kalmayacağını belirterek, "Hazırlık sınıfımız Kilyos kampüsündeydi. Ama Kilyos Kampüsü çok atıl bir kampüstü. Etrafında hiçbir şey yoktu. Öğrenciler şehir dışından geliyordu, orada bir takım bunalımlara girip, intihar eden oluyordu. Hazırlık okulunu daha merkezi bir yerde olan Anadolu Hisarı'na aldık. Yurt kapasitesi düştü. Biz de bunu ortadan kaldırmak için KYK ile bir takım anlaşmalar yaptık. Buna rağmen bazı öğrenciler açıkta kalınca Güney Kampüsü'nde var olan yurtlarımızın kapasitesini artırıyoruz. Öğrenciler bunu yanlış anladı. Yeni başlayan iki bin civarındaki öğrencilerin hepsi hazırlık sınavına giriyor. Önden yurt başvurularını aldık. İlk yerleştirme ön yerleştirmeydi. Öğrenciye yurt çıkıyor ve hazırlık sınavını da geçiyor. Öyle olunca oradaki yurdun bir geçerliliği kalmamış oluyor. Biz de onu kampüsümüze daha yakın olan başka bir yurda yerleştiriyoruz. Yurt kapasitemizi artırıyoruz. Yurda yerleştiremeyeceğimiz öğrenci kalmayacak. Bütün öğrencilerimize yurt verebilecek durumdayız. Yeni yerleşimleri de bugün yarın açıklayacağız" dedi.

'Her şey manipüle ediliyor'

Anadolu Hisarındaki KYK yurdunun Boğaziçi yönetimi tarafından alınmamasının nedenin teknik olabileceğini belirten yönetici, yurt kazanan öğrencilerin üniversitenin yurtlar müdürlüğü sitesinde excel tablosu şeklinde paylaşılmasının durdurulmasına ilişkin ise, "Bu sene onu KVKK'dan dolayı dolayı yapmadık. Kişisel verilere dikkat etiğimiz için. Teknoloji var artık. excel'den yayınlamak artık eski bir şey değil mi zaten. Bunu tamamen iyi niyetle öğrencileri korumak için yaptık. Bu bile yanlış anlaşılıyor. Okulda akşam 8 de fıskiye açmamız bile yanlış anlaşıyor" diye konuştu. Boğaziçi'nde şu an yapılan her şeyin manipüle edildiği için kamuoyunun da yanlış bildirildiğini kaydeden yönetici, "Bazı öğrenciler manipüle etmeyi seviyor. Bizi dinlemeden direk öğrencinin veya hocanın söylemiyle haber yapanlar oluyor. Bu da haksızlık oluyor" ifadelerini kullandı.

'Herkesin özgür iradesi'

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı'nın barınamayan öğrencileri Ensar, Türgev, Diyanet ve İlim Yayma gibi vakıf ve derneklerin yurtlarına yerleşmeyi önermesine ilişkin ise yönetici, "Bizim öğrenci mezun derneklerimiz var. 'Bu derneklerin anlaşmalı yurtları varsa bunlardan da faydalanabilirsiniz' dedik. Ama yurtlar nedir, kimdir hiçbirini... Yani, 'Cemaat yurdudur buraya gidin vs.' bir yönlendirme olmadı. Ama o yurtlar onlarla anlaştıysa ve cemaat yurdunda kalmak isteyen varsa biz buna ne yapabiliriz. Herkesin kendi özgür iradesi. Üniversite tarafından hesabı veremeyeceğimiz, hukuki olarak açıklayamayacağımız şeffaf olmayan hiçbir şey yapılmıyor. Bu kadar açık ve net, her şey çok şeffaf" diye konuştu.

Etiketler :