Halk Arenası ve FOX Ana Haber’e RTÜK’ten jet ceza!

Halk Arenası ve FOX Ana Haber’e RTÜK’ten jet ceza!
RTÜK, bugüne kadar görülmemiş bir hızla, sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in sözlerini gerekçe göstererek Halk TV ve Fatih Portakal'ın sözleri nedeniyle Fox TV'ye ceza kesti

RTÜK, bugüne kadar görülmemiş bir hızla, sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in sözlerini gerekçe göstererek Halk TV ve Fatih Portakal'ın sözleri nedeniyle Fox TV'ye ceza kesti. Fox TV'ye 3, Halk TV'ye 5 program yayın durdurma ve para cezası verildi.

RTÜK, Hükümet’in tepkisini çeken yayınlara imza atan FOX TV ve Halk TV’ye Yayın Hizmetleri Kanunu’nun ağır sonuçları olabilen  “yayın ilkelerini ihlal” maddesinden program durdurma cezası verdi.

RTÜK, yayınları ile iktidarın tepkisini çeken Halk TV ve FOX TV için harekete geçti. RTÜK uzmanları, sunucu Fatih Portakal ile sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in Erdoğan hakkında konuştuğu televizyon programlarını inceledi. Halk TV’de yayınlanan “Uğur Dündar ile Halk Arenası” programını inceleyen uzmanlar, Müjdat Gezen’in “Herkesi azarlıyor, herkese parmak sallıyor, herkese ‘haddini bil’ diyor. Bak Erdoğan sen benim vatanseverliğimi sorgulayamazsın, haddini bil” sözlerinin eleştiri sınırlarını aştığını iddia etti.

“KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİK” İDDİASI

Uzmanlar, Metin Akpınar’ın, “Bizim bu kargaşadan kurtulmamızın tek çaresi demokrasi diye düşünüyorum. Oraya ulaşamazsak her faşizmin olduğu gibi karşılaştığı belki liderini ayağından asarlar belki mahzenlerde zehirlenerek ölür” sözlerinin de toplumda nefret duyguları oluşturmaya çalıştığını öne sürdü. Raporda bu gerekçelerle, “Irk, din, dil, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” ilkesinin ihlal edildiğini savunuldu.

“DOĞALGAZ EYLEMİ YAPALIM” SÖZÜ DE SUÇ

RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan diğer raporda ise Fatih Portakal’ın, “Hadi bakalım, barışçıl bir eylem için protesto edelim. Doğalgaz zammına hadi bakalım” sözlerinin “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır” ilkelerini ihlal ettiğini ileri sürüldü.

OY ÇOKLUĞUYLA CEZA

Uzman raporlarını görüşen RTÜK Üst Kurulu, oy çokluğuyla aldığı kararla iki kanala ağır cezalar verdi. RTÜK, iki kanala Yayın Hizmetleri Kanunu’nun “yayın ilkelerini ihlal” maddesinden program durdurma ve reklam gelirlerinin belirli bir kısmına el koyma cezası verdi. İki kanal, bir yıl içerisinde yeniden bu maddeden ceza alırsa Kanun gereği yayın lisansı iptal edilecek. Kanalların TÜRKSAT üzerinden yayın yapmasının önü kapanacak.

UĞUR DÜNDAR'DAN İLK TEPKİ

Usta gazeteci Uğur Dündar, yıllardır sunduğu Halk Arenası programına ve FOX Ana Haber’e verilen RTÜK cezalarına, “Halk Arenası’na 5 hafta yayın durdurma, Halk Tv’ye 80 bin TL para cezası!.. FOX Tv’ye 3 gün haber durdurma, 1 milyon TL’ye yakın para cezası!.. İLERİ DEMOKRASİ BÖYLE BİR ŞEY!..” şeklinde tepki gösterdi.

Dündar sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Ben eksik yazmışım! 3 hafta program durdurma ve 80 bin TL para cezası da Yılmaz Özdil’in konuk olduğu programa vermişler! BÖYLECE YEREL SEÇİMLERİ BULDUK DEMEKTİR!..” ifadesini kullandı.

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı'nın Halk TV ve FOX TV'ye verilen RTÜK cezalarıyla ilgili açıklaması:

Cumhurbaşkanının işaretiyle yargının ardından RTÜK’ün de harekete geçerek yaptırım kararı vermesine ilişkin hızı doğrusu göz yaşartıcı. Anlaşıldı ki, görev sırası RTÜK’e geldi, o da görevini yerine getirdi.

Bu kadar hızlı rapor düzenleyip karar alabilen RTÜK’ten aynı hızı bu ülkenin kurucusu Atatürk’e “zurnanın son deliği” denilen televizyon yayınları için de bekliyorum. Aynı hızı, ülkenin ikinci büyük partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na küfre varan televizyon programları için beklemek bu ülkede yaşayan milyonlarca yurttaşın da hakkıdır.

Metin Akpınar’ın, barıştan, demokrasiye sahip çıkmanın kıymetinden söz ettiği konuşmanın cezalandırıldığı yerde, “oluk oluk kan akıtmaktan”, “boğazların kesilmesinden” söz edenlerin değerlendirmesi düşünce özgürlüğü sayılıyor sanırım.

“Kaymak tabakalar” yerine adliye koridorlarında tost yiyen aydınların tespitlerini, eleştirilerini cezalandırma anlayışı, zamanın ruhuyla RTÜK’te de karşılık buldu.

RTÜK siyasilerin basın üzerindeki ayar sopası değildir, olmamalıdır; buna izin verilmemeliydi.

Metin Akpınar için “üzüldüğünü” ifade edenler var. Bence kıymete değer Metin Akpınar’a, Müjdat Gezen’e “üzülmek” yerine ülkenin geldiği hale, kendi derdimize yanıp üzülelim. Verilmek istenen mesaj açıktır; düşünmeyin, eleştirmeyin, sorgulamayın, konuşmayın. Akpınar’ın

De Gaulle’nin “Sartre Fransa”dır sözünden uyarlarsak, Metin Akpınar ile Müjdat Gezen de Türkiye’dir. Türkiye’nin siyasi hiciv ustası, ülkenin mizah hafızası olan iki sanatçının yargılanıp cezalandırıldığı yerde artık Türkiye ve bu toprakların mizahı yargılanmaya başlanmış demektir. İki sanatçının da yargılanmaktan, cezadan korkmayacak kadar yaşanmışlığı var buna karşın onları cezalandırma yoluna gitmek Türkiye’de çokça özlenen masumiyetin, o neşeli günlerin hayal olması; düşünce özgürlüğünün de rezil rüsva olması demektir.

Demokrasi; herkesin demokratik sınırlar içinde özgürlüklerini ve haklarını kullanabildiği, tüm bunları ne yargı ne de başkaca bir makamın korkusu olmadan gerçekleştirilebildiği bir rejimdir.

Halk TV Genel Müdürü Şaban Sevinç'ten cezalar hakkında açıklama:

Etiketler :