Zarrab davası, Atilla davası oldu; Jüri seçildi! İlk duruşma bugün!

Zarrab davası, Atilla davası oldu; Jüri seçildi! İlk duruşma bugün!
ABD’de Reza Zarrab davası, Mehmet Hakan Atilla davasına dönüşmesinden sonra jüri seçimi yapıldı. 82 jüri adayından 12'si seçilirken ilk duruşmanın bugün görüleceği açıklandı.ZARRAB DURUŞMADA YOKJüri seçimi yapılan...

ABD’de Reza Zarrab davası, Mehmet Hakan Atilla davasına dönüşmesinden sonra jüri seçimi yapıldı. 82 jüri adayından 12'si seçilirken ilk duruşmanın bugün görüleceği açıklandı.

ZARRAB DURUŞMADA YOK

Jüri seçimi yapılan dünkü oturuma sanık eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve avukatları katıldı. Reza Zarrab duruşmada yoktu. Yargıç Richard Berman, 82 jüri adayına hitaben yaptığı konuşmada dava ile ilgili bilgi verirken; “Sizin jürilik yapacağınız davada bir tek Mehmet Hakan Atilla yargılanacaktır” dedi.

Berman, usul gereği jüri adaylarına hitaben konuşmasında “Sizler mahkemede sunulan delillere bakarak neyin gerçek olduğuna karar vereceksiniz, biz ise yasalara bakacağız. Bunu yapamayacak olan varsa şimdiden söylesin” çağrısı yaptı.

ATİLLA'NIN AVUKATLARI ERTELEME İSTEDİ

Davaya bakan hakim mahkemenin yarın 09.30’da başlayacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından avukatlar, savcılığın sunduğu belgeleri yeterince inceleyemediklerini ileri sürerek davanın 2 hafta ertelenmesini istedi. Avukatların bu isteği üzerine hakim yarın sabah 08.45’de savcı ve avukatlarla odasında biraraya gelip fikir alışverişinde bulunma kararı aldı. Mahkeme bu görüşmenin ardından da saat 09.30’da davanın ertelenip ertelenmeyeceğiyle ilgili son kararını açıklayacağını belirtti.

6 SUÇLAMA OKUNDU

Yargıç Berman’ın bu açıklaması; ABD bankacılık sistemini dolandırmak, kara para aklamak, İran ambargosunu delmekle suçlanan Reza Zarrab’ın savcılıkla işbirliği yaptığı ve anlaşmaya vardığı iddialarını güçlendirdi.

Yargıç Berman, Atilla’ya yönelik 6 suçlamayı okudu:

  • ABD Hazine Bakanlığı’nı dolandırmak için örgüt kurma
  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı (IEEPA) delmek için örgüt kurma
  • Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma
  • Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için örgüt kurma
  • Kara para aklama
  • Kara para aklamak için örgüt kurma.

Duruşmaların 3-4 hafta sürebileceğini belirten Berman, 25 Aralık Noel gününe kadar duruşmanın bitmemesi durumunda 3 Ocak’tan sonra devam edileceğini kaydetti.

JÜRİYE İSİM LİSTESİ VERDİ

Berman, jüri adaylarına savcılarla veya savunma avukatlarıyla kişisel veya iş ilişkileri olup olmadığını da sordu. Daha sonra duruşmalarda ismi geçebilecek isimlerden oluşan 9 sayfalık bir listeyi jüri adaylarına dağıtan yargıç, içlerinden herhangi birini tanıyıp tanımadıklarını sordu. Listede 175 kişi ve 119 firma ismi yer alırken, sanık ve avukat isimlerinin yanı sıra Fetullah Gülen, Egemen Bağış, Bilal Erdoğan, Ali Babacan, Barış Güler, Ebru Gündeş, Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da isimleri yer aldı.

Listede 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcılar ve eski polislerin isimleri de vardı. Davayla ilişkilendirilen ABD bankalarının da yer aldığı listede Türkiye’den Halkbank’ın yanı sıra Ziraat ve Aktif Bank da yer aldı.

12 KİŞİLİK JÜRİ SEÇİLDİ

Davada 12 kişilik jüri seçileceği belirtilirken 82 jüri adayı sayısı ilk olarak 36’ya daha sonra 12’ye indirildi.

Salona getirilen 2 adet siyah kutu içinden kura ile adaylar hakimin kürsüsüne çağırılırken, burada avukat ve savcıların eşliğinde sorduğu sayılar duyulmadı.

Sabah oturumu sonununda sadece 24 aday belirlendikten sonra ara verildi.

İLK DURUŞMA BUGÜN

Duruşmaların 2, 3 veya 4 hafta seri olarak devam edeceğini söyleyen Berman hafta içi her gün başlangıç saati olarak 09.15’i verdi. Davaya seçilecek jüri üyelerinin ad ve soyadları gizli tutuldu, jüri üyeleri numaralarla tanımlandı.

Davanın ilk duruşması bugün görülecek.

Etiketler :