Yunanistan'la Şimdi de Kariye Krizi: Provokasyon

Yunanistan'la Şimdi de Kariye Krizi: Provokasyon
Kariye'nin müze statüsü 4 yıl önce kaldırılmıştı, önceki gün ibadete açıldı. Yunanistan'dan ilk tepki geldi.

Yunanistan Dışişleri, Bizans mozaikleri ile ünlü Kariye'nin müze statüsünün kaldırılmasından dört yıl sonra cami olarak açılmasına tepki gösterdi. Yapının tüm insanlığa ait, evrensel bir karakteri bulunduğu vurgulanan açıklamada "provokasyon" denildi.

Doğu Roma (Bizans) mozaik ve fresk sanatının en önemli örneklerine ev sahipliği yapan Kariye'nin müze statüsünün kaldırılmasından dört sene sonra yeniden cami olarak hizmet vermeye başlamasına Atina'dan tepki geldi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, tarihi 6'ncı yüzyıla dayanan, geçmişte kilise, manastır ve cami olarak kullanılıp müzeye dönüştürülmüş yapının "evrensel bir değer olarak tüm insanlığa ait olduğunu" vurguladı. Açıklamada, Kariye'yi yeniden camiye çevirme adımının "provokasyon" olarak nitelenmesi dikkat çekti.

kariye.jpg

'UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI OLARAK KARATERİ BOZULDU'

Bakanlık açıklamasında, "Türk yetkililerin Kariye Manastırı'nı Müslüman camisi olarak faaliyete geçirme kararı, yapının tüm insanlığa ait bir UNESCO Dünya Mirası alanı olarak karakterini bozması ve etkilemesi nedeniyle, uluslararası toplum açısından bir provokasyon teşkil etmektedir" denildi.

'ULUSLARARASI STANDARTLARA UYULMALI'

Yunanistan Dışişleri, Kariye'nin korunması uyarısında bulunarak "Anıtların evrensel karakterinin sürdürülmesi, dini ve kültürel mirasın korunması amaçlı uluslararası standartlara uyulması, tüm devletler için bağlayıcı olan açık bir uluslararası yükümlülüktür" çıkışı yaptı.