YSK'dan seçime günler kala uyarı! Oyunuzun geçersiz sayılmaması için bunlara dikkat etmelisiniz...

YSK'dan seçime günler kala uyarı! Oyunuzun geçersiz sayılmaması için bunlara dikkat etmelisiniz...
14 Mayıs seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte sosyal medyada gerginlikler artıyor. İlk kez seçimde oy kullanacak olan vatandaşların üzerinde ise bir heyecan yer alıyor. Seçmenlerin bilgilendirilmesi adına Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklama geldi. Oylarını bu şekilde atan seçmenlerin oyu geçersiz sayılacak. Oy atarken yapmamanız gereken hatalar açıklandı. İşte tüm detaylar...

YSK'DAN SEÇİM AÇIKLAMASI!

14 Mayıs seçimleri ile birlikte seçim heyecanı tüm hızıyla sürüyor. Seçimler eşliğinde 13'üncü Cumhurbaşkanı ve 28'inci dönem Milletvekili seçimine dair detaylar paylaşıldı. Seçmenler tarafından sürekli olarak "Nerede oy kullanacağım?" ve "Nasıl oy kullanacağım?" ya da "Görme engelli seçmenler için oy kullanma şablonu", "Oyları geçersiz kılan haller", "Seçim güvenirliği ve şeffaflık", "Seçim sonuçlarının ilanı" gibi sorulan sorulara cevap verdi. Sorulan soruları başlık altında yayınladığı videolar ile birlikte açıklayarak seçmenlere dair uyarılarda bulundu.

kimler-oy-kullanamaz.jpg

OYLARI GEÇERSİZ KILAN HALLER!

YSK tarafından "Oyları Geçersiz Kılan Haller" başlığı adı altında video paylaşımı yapıldı. Videoda "evet", "tercih" mührünün basılmaması, birden fazla ittifaka, siyasi partiye ya da Cumhurbaşkanı adayına oy basılması, oy pusulasının bütünlüğüne zarar verecek şekilde yırtılması veya koparılması, oy pusulasının üzerine basılan mührün veya mühür yerine herhangi yerine işaret bırakılması, imza kaşesi ya da parmak izi basılması, oy pusulasının belirgin bir şekilde karalanması, çizilmesi ya da işaretlenmesi, zarfın içerisinde işaret anlamı taşıyan herhangi bir maddenin çıkması halinde oyların geçersiz sayılacağı bilgisini paylaştı.

0x0-1553931970264.jpg

SEÇİM GÜVENİRLİĞİ VE ŞEFAFLIK!

YSK tarafından paylaşılan bi diğer videoda "Seçim Güvenirliği ve Şeffaflık" başlığı kapsamında oyların kullanılması, sayılması ve tutanağa kaydedilmesi için 7 kişiden oluşan sandık kurulunun 5 üyesinin, oyların kullanıldığı ilçede en çok oy alan siyasi partiler tarafınca belirlenecek.

Sandık kurulu tarafından tutanak altına alındığı bilgisi de paylaşıldı. Söz konusu tutanağın ise orada vatandaşların göreceği bir şekilde asıldığı bilgisi verildi. Oyların Seçim Bilişim Sistemi'ne (SEÇSİS) girilmesi ve birleştirilmesinin ise ilçe seçim kurullarında siyasi parti temsilcilerinin huzurunda gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı.

Etiketler :