YAŞ kararları açıklandı: Temel ve Aksakallı emekli edildi

YAŞ kararları açıklandı: Temel ve Aksakallı emekli edildi
YAŞ kararlarına göre 35 general ve amiralin görev süreleri 1 yıl, 294 albayın görev süreleri 2 yıl uzatıldı. 30 general/amiral kadrosuzluk nedeniyle emekli oldu.17 general ve amiral bir üst rütbeye; 51 albay, general ve amiralliğe yükseldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan 45 dakika süren toplantının ardından alınan kararlar açıklandı.

YAŞ kararları Erdoğan tarafından onaylandı

YAŞ kararları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı. Alınan kararlar şöyle:

  • Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) komuta kademesi değişmedi.
  • Yüksek Askeri Şura kararları kapsamında 17 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay, general ve amiralliğe yükseltildi. 
  • YAŞ kararları kapsamında 35 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 294 albayın görev süreleri ise iki yıl uzatıldı.
  • YAŞ kararlarına göre, 30 general/amiral kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. 226 olan general/amiral sayısı 30 Ağustos itibarıyla 247 olacak.
  • YAŞ kararlarıyla Genelkurmay 2. Başkanı Korgeneral Metin Gürak orgeneralliğe, Donanma Komutanı Koramiral Ercüment Tatlıoğlu oramiralliğe terfi etti.
  • Tümgeneral Veli Tarakcı korgeneralliğe, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda, Tümamiral Aydın Şirin koramiralliğe terfi ettirildi.
  • Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda tuğgeneraller Zorlu Topaloğlu, Tevfik Algan, Halil Soysal, İdris Acartürk, Zorlu Topaloğlu, Muammer Alper, Emre Tayanç, Hakan Öztekin, Davut Ala ve Sıtkı Varlı tümgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda tuğamiraller Ayhan Gedik ve Mustafa Kaya tümamiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda tuğgeneral Yaşar Kadıoğlu ve Hüseyin Duman tümgeneralliğe terfi ettirildi.

Temel ve Aksakallı emekli edildi

YAŞ kararları kapsamında, Orgeneral Metin Temel ile 2. Kolordu Komutanı Zekai Aksakallı kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi. Metin Temel Afrin operasyonunu yürütmüş,  Zekai Aksallı 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasında önemli rol üstlenmişti. 

Zekai Aksakallı kimdir?

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı işgale gelen darbeci general Semih Terzi'yi vuran Astsubay Ömer Halisdemir'e "vur" emri veren Orgeneral Zekai Aksakallı, Fırat Kalkanı Harekâtı, 2016 Dabık operasyonu, El-Bab Muharebesi’nde görev almıştı.

2016 askeri darbe girişiminden kısa bir süre önce gazi ordu evinden eşiyle ve korumasıyla çıkarken iki araçla sıkıştırılıp ele geçirilmeye çalışılmış, eşi o sırada kolundan yaralanmıştı. Koruma astsubayı Ömer Halisdemir'e, darbeciler tarafından Özel Kuvvetler Komutanı olarak atanan Tuğgeneral Semih Terzi'nin karargâha girmeden öldürülmesini emretmiş ve Terzi'yi vurarak öldüren Halisdemir şehit olmuştu. Aksakallı 15 Temmuz'dan sonra yapılan YAŞ'ta Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan alınmıştı. 

İsmail Metin Temel kimdir?

İsmail Metin Temel, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimi öncesinde apolet polemiğinin de odak noktası olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı bir programda yer alan ve Erdoğan muhalefeti eleştirdiği sırada alkışlayan İsmail Metin Temel o dönem Cumhurbaşkanlığı için aday olan Muharrem İnce tarafından eleştirilmiş, İnce "Apoletlerini sökeceğim" demişti.

15 Temmuz'da darbecilerle TSK’de mücadele eden isimlerin başında gelen Korgeneral İsmail Metin Temel'e susturucularla suikast planlandığı ortaya çıkmıştı. Silopi Özel Kuvvetler Üssü’nde görevli 8 kişilik suikast timi, 15 Temmuz gecesi helikopterle havalanmıştı. Uçuşların kaldırılmasına rağmen gelen helikopteri şüpheli bulan Temel, birliğindeki askerlere emir vererek teyakkuza geçirmişti. 8 kişilik suikast timi, helikopterden iner inmez püskürtülmüştü. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, 2019 yılında görevden alınan 2. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'na atanmıştı. Metin Temel, Suriye Afrin'e yönelik düzenlenen Zeytin Dalı Operasyonu'nu yürüten komutandı.

Emekliliğe sevk edilenler:

Toplantıda kimler vardı?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz toplantıya katıldı.

Etiketler :