Soylu, ‘İBB’de terör iltisaklı 1668 kişi var' demişti: Arşiv araştırma süresini 4’e katlamışlar

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB’de işe alınan 1668 kişinin veya yakınının “terörle irtibatlı ve iltisaklı” olduğunu söyledi. İBB kaynakları bu ifadeye karşı çıkarken, arşiv araştırması taleplerinin 30 günde cevaplanması gerekirken 120 günde kendilerine dönüş yapıldığını belirtti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara’da belediyelerde yürütülen soruşturmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Soylu konuşması boyunca CHP’li belediyeleri hedef alarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) 1668 kişinin veya yakınının “terörle irtibatlı ve iltisaklı” olduğunu söyledi.

AYM Kararı

Bu ifadeyi sorduğumuz İBB kaynakları, Anayasa Mahkemesi'nin Eylül 2019 tarihli kararı gereği Eylül 2019- Nisan 2021 tarihleri arasında arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması yapılmasının kanunen mümkün olmadığını hatırlattı.

Bu tarihler arası haricinde işe girişi yapılan 16090 kişi için arşiv araştırması talebi yapıldığını belirten kaynaklar, 10633 tanesine cevap alındığını ancak bu talebin 30 günde cevaplanması gerekirken, 120 gün sonra yanıt alabildiklerini belirtti.

Aynı gün işlerine son verildi

Alınan cevapta 60 kişinin terörle ilişkili soruşturma geçirdiği ya da suça bulaştığı rastlandı. Bu kişilerin iş ilişkilerine aynı gün içerisinde son verildi. Raporların 22'sinde ise geçmişte kesinleşmiş cezası olan kişilerin olduğu görüldü. Söz konusu dönemde İBB'nin 33 çalışanına ilişkin haberler yapılmış olsa da söz konusu kişilerin 15'inin arşiv araştırmasının temiz olduğu ortaya çıktı.

Tutuklanıp daha sonra serbest bırakılan üç gassalın ise İBB'de önceki dönem işe girdiği ortaya çıkmıştı.

'Arşiv Güvenlik Soruşturması' veya 'Arşiv Araştırması' adı altında yapılan incelemer, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.

Etiketler :