Soyağacı uygulamasıyla ilgili merak edilen soruya yanıt geldi

Soyağacı uygulamasıyla ilgili merak edilen soruya yanıt geldi
E-Devlet Alt-üstsoy raporu hizmeti çerçevesinde verilen belgelerde 1800'lü yıllarda yaşayanların soyadlarının yer almasının nedeni yapılan açıklamayla belli oldu.

Günlerdir büyük bir ilgi gören e-Devlet soyağacı sorgulama sistemiyle ilgili bir açıklama yapıldı. E-Devlet Alt-üstsoy raporu hizmeti çerçevesinde verilen belgelerde 1800'lü yıllarda yaşayanların soyadlarının yer almasının nedeni de belli oldu. İçişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, 21 Haziran 1934'te kabul edilen ve 2 Ocak 1935'te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile ilgili uygulama, 1720 numaralı Soyadı Nizamnamesi ve 20/1 sayılı Soyadı Talimatnamesi'ne göre yapıldı.

İşte E-Devlet soyağacı sorgulamayla ilgili son gelişmeler...

E-Devlet'te hizmete giren yeni uygulama soyağacı sorgulama işlemine vatandaşlar yoğun talep göstermişti. Yapılan sorgulamaların iki kuşak öncesinde soyadlarının değişiklik göstermesi ile ilgili kritik bir açıklama yapıldı.

"Alt-üstsoy raporu"nda bir gecede 3 milyon 109 bin 468 belge üretildi. Hizmet çerçevesinde verilen belgelerde 1800'lü yıllarda yaşayanların soyadlarının yer almasının nedeni de belli oldu.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nce e-Devlet üzerinden verilen "Alt-üstsoy raporu" hizmeti kapsamında, 23.00 ila 07.45 saatlerinde üretilen belge sayısı 3 milyon 109 bin 468 oldu. "Alt-üstsoy raporu" sorgulama sayfasının yeniden açıldığı 14 Şubat gece yarısından bu sabaha kadar cevaplanan istek sayısı ise 8 milyon 141 bin 756'ya ulaştı.

'KAYITLAR OLDUĞU GİBİ MUHAFAZA EDİLDİ'

Öte yandan, "Alt-üstsoy raporu" hizmeti çerçevesinde verilen belgelerde 1800'lü yıllarda yaşayanların soyadlarının yer almasının nedeni de belli oldu. AA muhabirinin İçişleri Bakanlığından aldığı bilgiye göre, 21 Haziran 1934'te kabul edilen ve 2 Ocak 1935'te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile ilgili uygulama, 1720 numaralı Soyadı Nizamnamesi ve 20/1 sayılı Soyadı Talimatnamesi'ne göre yapıldı.

Her aile reisi il, ilçe ve bucaklarda kurulan "Soyadı Tespit ve Tescil Komisyonları"na soyadını yazılı olarak bildirdi, bu soyadları nüfus aile kütüklerine tescil edildi. 2 Temmuz 1936'da ise bildirim süresi sona erdi. "Alt-üstsoy raporu"nda, Soyadı Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ölü olduğu halde kayıtlarda sağ görünenlere, ölümleri daha sonraki yıllarda tescil edilen ve ölüm tarihleri itibarıyla Soyadı Kanunu'ndan önce ölen kişilere verilmiş olan soyadları, kendisi ve kanuni mirasçılarının mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla kayıtlarında olduğu gibi muhafaza edildi.

Etiketler :