Sistem hatasının faturası öğrenciye kesildi: Seneye daha çok çalışsınlar

Sistem hatasının faturası öğrenciye kesildi: Seneye daha çok çalışsınlar
İstanbul Üniversitesi'nde yaşanan sistem hatasının faturası öğrencilere kesildi. Akademisyen, mağdur olan öğrencilere "Seneye daha çok çalışsınlar" yanıtını verdi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde Covid-19 salgını nedeniyle online yapılan Sosyolojiye Giriş dersi sınavında sistem hata verdi. Sınav soruları, sisteme duyurulan saatten 20 dakika geç yüklendi ve çok sayıda öğrenci cevaplarını sisteme aktarırken sorunlar yaşadı.

"Seneye çok çalışsınlar"

Dersi anlatan öğretim görevlisi Uğur Dolgun'a şu mesaj gönderildi:

"Hocam sınavı yükleyemeyenler var. Sistem hata vermiş. Bununla ilgili bir çözümünüz var mı? Mail mi atsınlar cevapları size?"

Dolgun ise kendisine gönderilen mesaja "Seneye çok çalışsınlar" diye yanıt verdi.

ugurdolgun.jpg

Mesajın sosyal medyada paylaşılması üzerine çok sayıda öğrenci Dolgun'a tepki gösterdi. Fakültenin eski öğrencilerinden biri de "Bu adam bizim zamanımızda da herkesi bırakmasıyla meşhurdu. Onun branşıyla ilgisi olmayan bölümlerin öğrencileri dersini önemsemiyor diye ego yapmıştı herhalde. Öğrencilere eziyet olmayı hocalık sanıyor. 10 senedir bir arpa boyu yol almamış" ifadelerini kullandı.

Dolgun: Dürüst olmaları lazım

Tepkiler üzerine Twitter'dan açıklama yapan Dolgun, öğrencilerin kendisine özel telefonla ulaşmasına tepki göstererek, "Ben sizin kankanız ya da sınıf arkadaşınız değilim, bana şahsi telefonumdan ulaşıyorsunuz. Üniversitemizin bu gibi durumlar için Aksis sitemi var ve oradan hocalarınıza direk mesaj atabiliyorsunuz. Ama okulun sistemi üzerinden, cep telefonlarından değil!!!" mesajını paylaştı.

Sınava toplamda 990 kişinin girdiğini ve öğrencilerden üçte birinin sorun yaşadığını belirten Dolgun, bunun ciddi bir oran olduğunu ancak bu öğrencilerin dürüst olmadığını ifade ederek şöyle devam etti:

Bu kadar kişi mağdur olmamalı ve bir çözüm tabii ki getirilmeli. Ancak bu kişilerin önce dürüst olmaları lazım. Çünkü... Sistemin arıza verdiği ve sınavın 15 dakika geç başladığı doğru, ancak sınav başlama ve bitiş işlemi bilgisayar tarafından otomatik olarak yapılıyor ve sınav süresi yarım saat olarak ayarlanıyor. Yani hiçbir öğrencinin süre olarak kaybı yok!!! Ayriyeten, sınava girenlerin üçte ikisi sorun yaşamazken sadece üçte birinin sorun yaşaması, iddia edildiği gibi sistemsel bir sorun değil ve bu öğrencilerin şahsi hatası. Cevap girme işlemini son saniyeye bırakırlarsa, doğal olarak olacağı bu! Sınav süresini özellikle fazla tutmama rağmen son saniyeye bırakılıyorsa cevapların sisteme girişi burada iyi niyet aramam!

"Aynı sorun başka hocanın dersinde yaşandı, kimse mağdur olmadı"

Dolgun'un bu mesajlarının altına yorum yapan bir öğrenci ise "Hem sınav şekli son dakika değiştirilir hem sistemde yaşanan bir sorun öğrenciye mal edilir. Nedir sizin öğrencilerle derdiniz? Sorunlu bir süreçte bu kadar hassas bir süreçte mide bulandırıcı "seneye çok çalışsınlar" açıklamanız kabul edilemez. Bizim ne gibi bir art niyetimiz olabilir? Sınavı mı provoke edeceğiz? Aynı sorun başka bir hocanın dersinde yaşandı. Sonuç: kimse mağdur olmadı" ifadelerini kullandı.

"Aklına hiç mi bilgisayarı olmayan veya interneti yavaş olan var mı diye gelmiyor?"

Bir başka öğrenci ise, sınav süresinin kısa olmasına tepki gösterdi. 20 soru için verilen 30 dakikalık süreyi kısa bulan öğrenci, "30 dakikada word dosyasını indir, soruları oku, cevabını yaz, sisteme yükle. Sizin amacınız ne? Hiç mi halden anlamıyorunuz, aklına hiç mi bilgisayarı olmayan veya interneti yavaş olan var mı diye gelmiyor?" diyerek isyan etti.

Tepkiler üzerine sinirlendi

Gelen tepkiler üzerine sinirlenen Dolgun, Twitter'dan bir mesaj daha paylaşarak "Bazıları iyi niyeti hak etmez" ifadelerini kullandı.

Dolgun, "Küfür edenler ve meydan okuyanlar bir yanda, bu gibi seviyesiz paylaşımlar diğer yanda. Bu kadar öğrencinin mağdur olmaması gerek diye bir tweet paylaştım az önce ve sistemden mağdur olanlar için yeni sınav tarihi-saati paylaşacaktım. Ama her dakika daha iyi görüyorum ki değmez" dedi.

Etiketler :