"Silivri Cezaevi'nde salgından ölüyoruz"

"Silivri Cezaevi'nde salgından ölüyoruz"
HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Silivri Cezaevi'nde mahkumların kendisine ulaşarak 'Biz burada salgından ölüyoruz' dediğini aktardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Silivri Cezaevi'nde mahkumların kendisine ulaşarak 'Biz burada salgından ölüyoruz' dediğini aktardı.

Silivri Cezaevi'nin 10 bin hükümlü ve tutuklu olduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, Silivri Cezaevi'ndeki vakalarla ilgili 27 Soru Önergesi, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na 27 dilekçe verdiğini belirterek Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e bir kez daha Silivri'de Covid-19 vaka sayısının kaç olduğunu sordu. 

HDP Milletvekili Gergerlioğlu, yaptığı açıklamada şöyle dedi: 

"Cezaevlerine zaten infaz yasası sonrası bir moral bozukluğu artı kantin ihtiyarlarının karşılanamaması ve ardından direnç düşüklüğü sonrasında Covid-19 vakalarının artması manidar.  Açık cezaevlerinin infaz yasası sonrası boşalması sonrası yemek kalitesinin düşmesiyle de bu vakaların arttığını görüyoruz. Birçok kişide ilk testler negatif çıkmasına rağmen sonraki testler pozitif çıkabiliyor. Sadece test sayısına güvenilmemesi gerektiği ortaya çıkıyor. Koğuşlar arası yapılan değişimlerin bulaşımı artırdığını görüyoruz. Bu uygulama çok amatörce sonucu düşünülmeden yapılmış belli ki. Zaten koğuşlarda salgın başladığında durdurmak mümkün değil. 7 kişilik koğuşlarda 35 kişi kalırken karantinaya ayrılan koğuşlar dolayısıyla koğuşlar daha da artmıştı. 7 kişilik yerlerde 45 kişi kalıyor. Balık istifi şeklinde kalınan bu yerlerde salgını durdurmak mümkün değil. Adalet Bakanlığı ve Bakırköy savcılığı halen bir açıklama yapmıyor. Birçok vaka olduğunu biliyoruz ama Adalet Bakanlığı ilk baştan itibaren hiç güven vermeyen bir şekilde bu olayı yönetiyor. Birçok vakayı biz haber verdik kamuoyuna. Bizden sonra Adalet Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kaldı. Bu son yayılımlar konusunda da halen bir açıklama yok. Mahpus ve mahpus yakınları çok kötü bir psikoloji altında. Burada ölüyoruz diyen pek çok mahpusun bilgisi bana ulaştı. Mahpus yakınları, eşleri, çocukları, anneleri, babaları çok tedirgin, çok öfkeli ve karamsar bir şekilde beni arıyorlar. Orada ölüme terk edildiler diyorlar. Bu çok ağır bir psikoloji yetkilileri empati yapmaya davet ediyorum. Bir an evvel şeffaf bir açıklamayla gerçek sayılarlar birlikte bir açıklama yapmaya davet ediyorum."

Gergerlioğlu Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları yöneltti:

  1. Silivri Cezaevinde Covid-19 teşhisi koyulan mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpuslardan kaçı yoğun bakımda kaçı entübe durumdadır? Silivri Cezaevi'nde Korona sebebiyle yaşamını yitiren mahpus sayısı kaçtır?
  2. Silivri Cezaevi'nde 7 kişilik koğuşta 45 kişinin kaldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa salgın döneminde buna nasıl izin verilmiştir?
  3. Silivri Cezaevi'nde Covid-19 vakasını azaltmak için Korona semptomları taşıyan mahpuslara test yapılmadığı iddiası doğru mudur?
  4. Şu ana kadar test yapılan mahpus sayısı kaçtır? Bu mahpuslardan negatif çıkanların kaçına tekrar test yapılmıştır?
  5. Açık Cezaevlerinin boşaltılması sebebiyle cezaevlerinde yemek sorunlarının yaşandığı kalitesiz yemekler sebebiyle mahpusların dirençlerinin düştüğü ve Covid -19'a yakalandıkları iddiaları doğru mudur?
  6. İddialar her gün basında ve sosyal medyada dolaşırken Adalet Bakanlığı ve Bakırköy Savcılığının bir açıklama yapmamasının sebepleri nelerdir?
  7. Adalet Bakanlığı ailelerin tedirginliğini gidermek için herhangi bir tatmin edici açıklama yapacak mıdır?

Gergerlioğlu cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler ile ailelerinin kendisine ulaştırdığı mektupları da paylaştı: 

Tarafıma iletilen mektupta: “ Z. A. Silivri 5 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Annesi ile yaptığı telefon görüşmesinde; ateşinin olduğunu bu nedenle 2 defa revire götürüldüğünü daha sonra çağırılan ambulansta mahpustan ambulansın içinde bir örnek alındığını ancak niçin örnek alındığına dair mahpusa bilgi verilmediğini ve hastaneye götürülmeden koğuşuna geri gönderildiğini aktarmıştır” ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: “Abim Silivri 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalmaktadır. Geçen hafta yaptığımız telefon görüşmesinde yemeklerin az verildiğini söylemişti. Abimin Korona Virüs nedeniyle hayatından endişe etmekteyiz. 15 kişilik koğuşta 45 kişi kalıyorlar ve açık cezaevindeki tahliyeler nedeniyle yemekler çok sıkıntılıymış. Zaten 45 kişilik koğuşa 15 kişilik yemek geliyordu yemekler kötü olduğundan yenilecek durumda değilmiş.” ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: “ Eşim Y.A. Silivri 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde kalıyor. Kendisi Alerjik astım hastası kendisinin 3 aydır ilaçları verilmiyor. Kendisi her yere dilekçe yazdı ancak hiçbir sonuç yok. Eşimin Covid-19 nedeniyle hayatından endişe ediyorum.” ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta:“ Silivri 9 No'lu Kapalı Cezaevi’nde kalanların defter, kalem, kitap, radyo ve kişisel eşyalarına el konulmuş. Avukat görüşü de yasaklanmış. Yakınımın sağlığından da Covid-19 nedeniyle endişe ediyorum.” ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen bilgiye göre: “Silivri 7 No’lu Kapalı Cezaevi’nde mahpusların 43 kişi kaldıkları, içeride salgın olduğu, ishal, kusma gibi şikayetlerle 30 kişi aynı sıkıntıyı yaşadığı, haftalardır kantin sorunu olduğu, sabun, şampuan ve peçete verilmediği, bulaşık deterjanıyla banyo yapıldığı, mahpusların soğuk su da yıkandığı.” iddiaları yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: “ Silivri 7 No’lu Cezaevi’nde C-7 koğuşunda bir kişi de Covid-19 testi maalesef pozitif çıkmıştır. Koğuşta bulunan 45 kişi büyük risk altındadır. Koğuştaki diğer mahpuslara da bulaşmasından korkuyoruz.” ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen bilgide: “Eşim Silivri 2 No’lu Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olarak bulunmaktadır. Telefonla görüşmeler 10 dakika bile sürmeden kapanıyor, aynı telefonu yüzlerce kişi kullanıyor, karantina odaları açmak için boşaltılan koğuşlar sonucu bir koğuşta 44 kişiler şu anda.” iddiaları yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: “ Eşim R.K. Silivri 8 No’lu L Tipi Cezaevi C-6 koğuşunda kalmaktaydı. Eşimin ilk Covid-19 test sonucu negatif. Bugün sabah ise E-Nabız’da 2. Bir test sonucu vardı ve sonuç pozitif çıkmış ama cezaevini aradığımda 2. Bir test yapılmadığını,daha sonra yapılacağını söylediler. E-Nabız’da pozitif görünen bir test var ama cezaevi 2. Test yapılmadığını söylüyor. Dün aradığımda test sonucu negatif olduğu için C-1 koğuşuna alındığını ve salı sabah yani bugün telefon görüşü olacağını söylediler fakat bugün cezaevini aradığımda pazar telefon görüşü olduğunu söylediler. Eşimden haber alamıyorum ve çok endişeliyim.” ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: “ Silivri Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olarak yatan kardeşim R.G. 06.04.2020 tarihinde yapmış olduğu telefon görüşmesinde her türlü insani ihtiyaçtan yoksun olduklarını,7 kişilik koğuşta 29 kişinin tutulduğunu, beslenme ihtiyaçları ve temizlik malzemelerinin eksik verildiğini aktarmıştır.” ifadeleri yer almıştır.

Tarafıma iletilen mektupta: “ 15 Temmuz mağduru eşim M.K. Silivri L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu. Covid-19’dan ve cezaevindeki şartlardan dolayı eşimin hayatından endişeliyim.” ifadeleri yer almıştır.

Etiketler :