S-400 uyarısı geldi

S-400 uyarısı geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel'de bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel'deki NATO karargahında bir araya geldi. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel'de bulunan iki bakan, Blinken'ın göreve gelmesinin ardından ilk kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz konularında etraflıca görüş alışverişi yapıldı. Çavuşoğlu ve Blinken, S-400 savunma sistemi konusunu da ele aldı.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “(Görüşmede) ittifak ilişkilerinin önemi teyid edildi. ABD tarafı Afganistan toplantısına evsahipliği yapacağı için Türkiye’ye teşekkür etti. Suriye, Libya ve D. Akdeniz hk etraflı görüş alış-verişinde bulunuldu. PKK/PYD/FETÖ bağlamında ABD’den taleplerimizi tekrarladık. S-400 konusu da ele alındı” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Blinken’in Çavuşoğlu’na Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almaması konusunda uyarıda bulunduğu kaydedildi.

Çavuşoğlu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Bazı konularda uyarılarımızı da yaptık özellikle terörle mücadele konusunda ya da bölgesel gibi son derece yanlış tabirler kullanılmaması gerektiğini ifade ettik. Rusya ile ilgili olan konuda tecrübemizle ilgili bilgi verdik. Yer yer farklı düşünüyoruz.

Tüm bu farklı görüştüğümüz konuları ele almak konusunda mutabık kalmıştık. Bugün biraz daha bu konular aştık. Gerek S-400, ABD'nin PKK'ya verdiği destek gerekse FETÖ'nün ABD'deki mevcudiyetinin ilişkimizi olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bu konudaki beklentilerimizi aktardık.

S-400 konusunda ise neden alamadığımızı bir kere daha hatırlatarak, şu anda Türkiye'nin S-400 satın aldığını ve bu işin bittiğini söyledik."

Etiketler :