Orucu en erken açan il! İlk hangi ilde ezan okunuyor? En son hangi il oruç açıyor? Ramazan'da iftarı en erken yapan iller...

Orucu en erken açan il! İlk hangi ilde ezan okunuyor? En son hangi il oruç açıyor? Ramazan'da iftarı en erken yapan iller...
Ramazan ayında en erken ve en geç oruç açan iller de çok merak ediliyor. Peki ilk hangi ilde oruç açılıyor? Hangi ilde en son ezan okunuyor? Orucu ilk ve en son açan iller hangileri? İşte 2023 imsakiyesine göre oruç tutma zamanları...

Ramazan orucu, Türkiye'de birçok ilde farklı saatlerde açılıyor. Her yıl bir ay boyunca devam eden oruç ibadeti, ezanın ne zaman okunacağı ve orucun ne zaman açılacağı sorularını da beraberinde getiriyor. Diyanet'in belirlediği 2023 Ramazan İmsakiyesi'nde il ve ilçelere göre sahur ve iftar vakitleri yer alıyor. 2023 yılında yaklaşık 15 saat oruç tutuluyor. Ramazanın ilk günü 13 saat 56 dakika olan oruç süresi, Ramazan ayının sonuna doğru daha uzun saatlere varıyor.

Güneşin doğuş ve batış sürelerine göre her ilde iftar saatleri ve oruç süreleri de değişiyor. İlk önce hangi il iftar yapıyor? Hangi ilde en son iftar açılıyor?

hurma-4.jpg

İftarı en erken yapan il hangisi?

Güneş ilk önce doğudan battığı için o bölgedeki iller, orucunu batı illerine göre daha erken açıyor. En erken orucu açan şehir de doğuda bulunuyor. İlk ezan hangi ilde okunuyor, ilk önce hangi il iftar yapıyor?

Ramazan ayında en uzun oruç Sinop'ta tutuluyor. En geç iftar yapan iller arasında Çanakkale, Edirne ve Sinop yer alıyor.

Türkiye'de en erken iftar yapan il Hakkari ve ilçe olarak da Hakkari'nin Şemdinli ilçesi bulunuyor. Daha sonra ise Iğdır ilinde oruç açılıyor.

En kısa oruç tutacak iller arasında ise Adana, Hatay, Kilis, Mersin ve Şanlıurfa gibi illeri saymak mümkün.

En erken oruç açan il

En erken oruç açan şehir Iğdır. Orucun en erken açıldığı ikinci il ise Hakkari. Van ise üçüncü sırada yer alıyor.

Şırnak, iftar açan illerde dördüncü sırada bulunuyor. Ağrı'yı ise beşinci sırada sayabiliriz.

En uzun ve en kısa oruç tutan iller

En uzun oruç tutulan il: Sinop

En kısa oruç tutulan il: Hatay

En erken iftar açan il: Iğdır

En geç iftar açan il: Çanakkale

İl ve ilçe bazlı olarak iftar saatleri, Diyanet'in 2023 İmsakiyesi'nden detaylı olarak öğrenilebilir.

İMSAKİYE 2023 VE İL İL İFTAR SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Etiketler :