'Filistinli genç cezaevinde işkence sonucu öldü' soruşturması

'Filistinli genç cezaevinde işkence sonucu öldü' soruşturması
Başakşehir’de çoğu yabancı uyruklu 11 kişi kavga etti. Kavgaya bir polis memuru da karıştı. Kavga sonrası 3 Filistinli tutuklandı. İddiaya göre bu kişilerden biri cezaevinde feci şekilde dövüldü. 20 yaşındaki Filistinli dövüldükten 5 gün sonra cezaevinde öldü. Cezaevindeki ölümden bir gün sonra mahkeme, ölen Filistinli Nabeel Hasan dâhil 3 kişi hakkında tahliye kararı verdi. Soruşturma başlatıldı.

İstanbul Başakşehir’de yaşayan Filistinli Obada Khaled Saleh Hihi geçen 29 Mayıs akşamı, yakınlarda bulunan uluslararası bir para transfer merkezine gitti. Hihi, amcasının kendisine gönderdiği 400 doları almak istedi.

Biraz geç bir saate işletmeye giden Hihi ile işyeri sahibi Muhammet T. arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın sebebi ise Muhammet T.’nin, dükkânı kapattıklarını işlemi yapamayacağını söylemesiydi. Hihi ise, tabelada günün 24 saati hizmeti verildiğinin yazıldığını belirterek, gelen paraya ihtiyacı olduğunu alması gerektiğini söyledi.

Polis memuru da olaya dâhil oldu

İkili arasında tartışma büyüdü. Bu esnada, işyerinde bulunan polis memuru Emir Ç. de olaya karıştı. Emir Ç., Hihi’den, işyerinden çıkarmaya çalıştı. Hihi, bu esnada, arkadaşları Nabeel Hasan (20) ile Mohammed Bekaie’yi telefonla aradı. İddiaya göre bu iki kişi gelene kadar Hihi, polis memuru Ç. ile işyeri sahibi T. tarafından darp edildi.

Kavgaya çevredekiler de dâhil oldu

Hasan ile Bekaie’nin olay yerine gelmesi ile kavganın dozu da, kavgaya karışan kişi sayısı da arttı. Çevredeki dükkanlardan Hussam Aldeen A. ve Mohammad Tarek A. ile kimliği belirlenemeyen 4 kişi daha işyeri sahibi T.’nin ‘yardımına’ geldi. Bu kişiler, Obada Khaled Saleh Hihi, Nabeel Hasan ve Mohammed Bekaie’yi darp etmeye başladı. Bir ara birkaç kişinin saldırısına uğrayan Hasan, bu kişilerden Hussam Aldeen A.’yı bıçakla yaraladı.

Polis aracında ‘kötü muamele’ iddiası

Bu esnada olay yerine polis ekipleri geldi. Gelen polis ekibi Khaled Saleh Hihi, Nabeel Hasan ve Mohammed Bekaie’yi, karakola götürdü. İddiaya göre, yol boyunca üç genç polis aracında şiddete maruz kaldı. Araç içindeki kötü muameleyi cep telefonu ile kayda alan Hihi, polisin sert müdahalesi sonrası silmek zorunda kaldı. Üç genç, emniyetteki işlemlerinin tamamlanması sonrası adliyeye sevk edildi.
dsc-9547jpg09-07-202016-23.jpg
Filistinli gencin, sağ salim getirildiği cezaevinden cenazesi çıkarıldı.

Üçü için de tutuklama kararı

Bu kez, üç kişiyi, başka bir polis ekibi adliyeye götürdü. İddiaya göre, bu üç kişi adliyeye götürülürken de kötü muameleye maruz kaldı. Polisin, bu kişilere söylediği iddia edilen "Siz göreceksiniz, hele bir bekleyin” sözleri soruşturma dosyasına girdi. Üç genç, savcılık sorguları sonrası sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Bu kişiler, Küçükçekmece 1.Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Tutuklama gerekçesini ‘İşyerinde silahla birden fazla kişi ile yağma’ suçlaması oluşturdu.

‘Darp seslerini başkaları da duydu’

Hakkında tutuklama kararı verilen üç genç Maltepe 3 Nolu L Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Soruşturma dosyasına göre, üç genci cezaevine götüren de, adliyeye sevk esnasında kendilerini tehdit eden 2 polis memuru oldu. Cezaevi kapısına gelindikten sonra yaşananlar ise savcılığa sunulan dilekçede şöyle yer aldı:

“Bahse konu iki polis memuru, cezaevindeki görevli infaz memuruyla, herkesin göreceği ve anlayacağı şekilde bir plan üzere olduklarını belli eder şekilde konuşmuşlar. Ardından Nabeel Hasan, kıyafetlerini soyması söylenerek bir odaya alınmış. Ve burada 10 dakika boyunca dövülmüştür. Dayak sesi, duvara vurma, sürtme sesi ve Nabeel Hasan’ın bağırmalarını, arkadaşları ve diğer tutuklular duymuş. Sürekli küfreden şüpheli polis, bu odadan çıkınca infaz memuruna ‘sen ilgilenmeye devam et’ demiş” denildi.

Filistinlinin ölüm haberi geldi

İki polis memurunun çıktığı odaya bu kez gardiyanların girdiği belirtilerek “Bu sefer de infaz memurunun odaya girdiği belirtilmiştir. Sürekli bağıran Nabeel Hasan’ın bir süre sonra sesi kesilmiş. Nabeel Hasan’ı, infaz memurları sürükleyerek arkadaşlarının yanına getirmişler. Diğer mağdurlar bariz bir şekilde ve gözle görülür şekilde Nabeel Hasan’ın kafasının birçok yerinin şişmiş olduğu ve kafa bölgesinde yer yer kanamalar olduğu ve yarı baygın vaziyette olduğunu belirtmişlerdir. Ardından diğer müvekkiller da benzer şekilde darp ve hakarete maruz kalmışlardır” ifadelerine yer verildi. Cezaevinde 31 Mayıs'de yaşanan olaydan 5 gün sonra, 5 Haziran günü Nabeel Hasan’ın ölüm haberi Başakşehir’de yaşayan ailesine ulaştı.

Savcılık soruşturma başlattı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Hasan’ın ‘şüpheli’ ölümü ile ilgili soruşturma başlattı. Olaya ilişkin aralarında polis ve gardiyanların da olduğu birçok kişinin ifadesinin alındığı öğrenildi. Hasan’ın cezaevinde ölümüne ilişkin soruşturma sürüyor.

Öldükten bir gün sonra tahliye edildi

Nabeel Hasan’ın ölümünden bir gün sonra ise mahkeme dikkat çeken bir karar verdi Küçükçekmece 25. Asliye Ceza Mahkemesi, 6 Haziran günü, bir gün önce ölen Nabbel Hasan dahil 3 kişi için tahliye kararı verdi. Tahliye kararının gerekçesini ise, ‘dosyada yağma suçu işlendiğine dair somut bir delilin yer almaması’ oluşturdu.

Tahliyeye rağmen polis merkezinde tutuldular

Bir arkadaşları cezaevinde ölen Filistinli Obada Khaled Saleh Hihi ile Mohammed Bekaie, tahliye kararına rağmen 15 Haziran’a kadar Güneşli Polis Merkezi Amirliği’nde tutuldu. Bu iki kişi daha sonra Tuzla’da bulunan Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü’ne gönderildi. Avukatlarının yaptığı itiraz üzerine geçen 11 Temmuz’da Hihi ve Bekaie serbest bırakıldı.

Cezaevi İdaresi: İlgili kurumlara yanıt verildi

20 yaşındaki Filistinli Nabeel Hasan’ın şüpheli ölümü ile ilgili aradığımız Maltepe 3 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan ise “İlgili kurumlara gerekli yanıtlar verildi” bilgisi dışında herhangi bir yanıt alınamadı.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :