Nisan'da Haziran Sıcağı Geliyor! 30'ları Göreceğiz

Nisan'da Haziran Sıcağı Geliyor! 30'ları Göreceğiz
Türkiye sıcak hava dalgasının etkisinde. Nisan ayında sıcaklıklar daha da artıyor. NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan 1 ve 2 Nisan'da ise sıcaklıkların 25 dereceyi aşıp 30 dereceye yaklaşacağını belirtti. 4 Nisan'dan sonra ise hava değişiyor.

Türkiye şu anda sıcak bir hava dalgasının etkisinde. Ortalama mevsim sıcaklıklarının yaklaşık 8-9 derece üzerinde seyrediyor ve bu trend bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Nisan ayına adeta Haziran sıcağıyla giriyoruz.

sicak-hava.jpg

NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan, önümüzdeki günlerde de sıcak havanın etkili olacağını belirtiyor. Sıcaklık artışının Libya ve ardından Cezayir üzerinden gelerek etkisini sürdüreceğini ifade ediyor. Son günlerde Marmara, Batı Karadeniz ve Ege bölgelerinde sıcaklık 26 dereceye kadar çıkarken, İç Anadolu'da ise Ankara civarında 20 dereceye yakın seyretti. 1 ve 2 Nisan'da ise sıcaklıkların 25 dereceyi aşıp 30 dereceye yaklaşacağını belirtiyor. Bu durum, neredeyse Nisan başında Haziran ayındaki gibi bir hava oluşturacak. Şu anda sıcaklık ortalaması, mart ayının ortalama değerlerinin neredeyse 8-9 derece üzerinde seyrediyor.

sicak-hava1.jpg

İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte sıcak hava dalgalarının artık daha sık görüldüğüne dikkat çekiliyor. İstanbul'da, sıcaklığın mart ayı ortalamasının 8 derece üzerinde olduğu vurgulanıyor. Ankara içinse mart ortalamasının 11 derece olduğu ancak sıcaklıkların 18 dereceye kadar çıktığı belirtiliyor. Nisan başında ise 22-23 dereceye kadar yükseleceği öngörülüyor. Her ay bir veya iki kez bu tür sıcak hava dalgalarının geldiğine işaret edilirken, eskiden bu kadar sık gelmediği ve ani yükselişlerin yaşandığı belirtiliyor. Sıcaklıkların ardından Balkanlar üzerinden soğuk hava gelmesinin vücut üzerinde dengesizlik yarattığına dikkat çekiliyor.

Ayrıca, çöl tozunun etkisinin de devam ettiği ifade ediliyor. Türkiye'nin üzerinin çöl tozlarıyla kaplı olduğu ve yağış olmadığı için rüzgarların da esmediği ve bu nedenle tozların dağılmadığı belirtiliyor.

Ülke genelinde hava sıcaklığının 4 Nisan'dan sonra düşmesi bekleniyor.

sicak-hava2.jpg

BAHAR HAVASI DEVAM EDİYOR

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de X hesabından yaptığı paylaşımda "Bugün perşembe Marmara ve Ege’de yer yer toz taşınımı var. Rüzgar Ege ve Marmara'da güneyden kuvvetli esiyor. İstanbul'da sıcaklık 22, İzmir'de 24, Ankara'da 21 derece. Hafta sonu Türkiye geneli yağışsız. Bahar havası devam ediyor" dedi.

sicak-hava3.jpg

AFRİKA TOZLU HAVASI SICAKLIKLARI PATLATTI

Sosyal medyada meteorolojik tahminler paylaşan Hava Forum hesabı da bazı kentlerdeki hava sıcaklıklarına dikkat çekti.
Hava Forum şu paylaşımda bulundu:

Ne oluyoruz? Afrika tozlu havası sıcaklıkları patlattı. 28.03.2024 anlık sıcaklık durumlar...

Bartın 30°

Düzce 29°

Sakarya 28°

İstanbul, Şile 27°

Kocaeli 27°

Adana 26°

Bursa 25°

Eskişehir, Sarıcakaya 25°

Edirne 24°

Balıkesir 24°

Aydın 24°

İzmir 24°