Mızrak çuvala sığıyor mu?

Mızrak çuvala sığıyor mu?
Tartışmalı verileriyle bilinen TÜİK enflasyonu yüzde 73.5 açıkladı. TÜİK'e tepki gösteren ekonomistler, 'Mızrak çuvala sığıyor mu' yorumu yaptı. Temmuz öncesi TÜİK'in 'frene bastığını' söyleyen ekonomistler, "Halkın ekmeği çalınıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Her açıkladığı veri tartışmalara neden olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yine şaşırtmadı. Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) yüzde 160.7 olarak açıkladığı enflasyonu TÜİK yüzde 73.5 olarak açıkladı. TÜİK ayrıca her ay açıkladığı madde sepetini de bu ay yayınlamadı. TÜİK'in sokaktaki rakamlardan uzak enflasyonuna ekonomistlerden tepki gecikmedi.

'Türkiye simülasyonunda yeni bir gün'

Ekonomist Can Gürses, 'Türkiye simülasyonunda yeni bir gün' diyerek yaptığı paylaşımında "Ülkeyi yönetenlerin bile açıkça 'sürekli zam yapıyoruz' dediği ortamda, TÜİK'in ilan ettiği aylık enflasyon yüzde 3" dedi.

'Mızrak sığıyor mu çuvala'

Ekonomist Mustafa Sönmez, "TÜİK zaten güven sorunu yaşarken gıdada yüzde 1,6 artış ne? Aylık tempoyu yüzde 7 lerden 3 e indiren ne oldu? Doğru ölçemezsen iyice yönetemez hale gelirsin. Yüzde 73,5 göstermekle mızrak sığıyor mu çuvala?" diye sordu.

'TÜİK frene bastı'

"TÜİK Temmuz ayı öncesi frene bastı" diyen Aziz Çelik: "Temmuz'da emekçiler daha az zam alacak! Temmuzda ücretlere, maaşlara ve emekli aylıklarına 6 aylık enflasyona göre zam yapılacak. Enflasyonu düşük hesaplayarak halkın ekmeğinin çalınmasına yol açıyor" paylaşımında bulundu.

'Son derece şaibeli yeni bir durum'

Ekonomist Oğuz Demir, TÜİK'e seslenerek, "Enflasyon ile madde fiyatlarını da yayınlardınız. Ne hikmetse sepetteki malların Mayıs fiyatları yok! Bulduğunuz fiyatları biz zaten bulamıyorduk. Şimdi onu da koyma zahmetine girmemişsiniz. Hayırdır?" ifadelerini kullandı. TÜİK'in madde sepetini yayınlamayı durdurmasına ilişkin ise Demir, "TÜİK her ay, enflasyon oranıyla birlikte, 2003’ten beri takip ettiği mal sepetinin ortalama fiyatlarını da excel dosyası olarak paylaşır. Bu dosya enflasyon oranının sağlamasıdır. Bu dosyayı bugün yayınlamadılar. Bu son derece şaibeli 'yeni' bir durum" ifadelerini kullandı.

'Güvensizlik derinleşiyor'

Ekonomist Uğur Gürses, TÜİK 410 ürünün fiyatının bulunduğu madde sepetinin yayımını durdurduğunu hatırlatarak, "('Sağlık sebepleriyle' ?) Şu sayılar olmasa enflasyonu ne güzel yönetirdik... TÜFE alt endekslerine ise kimi ürünlerin 143 grup kalemi eklenmiş. Böylece kalem kalem ürün takibi zorlaştırılmış. Şeffaflığı yok ederek enflasyon verilerine olan güvensizliği daha da derinleştiriyorlar" dedi.

Etiketler :