Okulda Olması Gerekirken İnşaatta Çalışırken Öldü

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, çalıştığı inşaatta 5'inci kattan düşen lise öğrencisi 16 yaşındaki Zekai Dikici hayatını kaybetti.

Olay, dün saat 19.00 sıralarında, İstasyon Mahallesi Gümüşpala Caddesi'nde meydana geldi. İnşaatta elektrik tesisatı döşeme işinde çalışan Zekai Dikici, 5'inci kattan düştü. İnşaattaki diğer çalışanların ihbarıyla olay yerine 112 Acil Servis ekibi sevk edildi.

MESAİ SAATİ DIŞINDA ÇALIŞTIRILIYORMUŞ

Dikici'nin haftada bir gün eğitim için okula gittiği, diğer günlerde özel bir işyerinde elektrik tesisat işlerinde ve ayrıca çalışması gereken mesai saatlerinin dışında çalıştığı öğrenildi. Olayın ardından soruşturma başlatan polis, Dikici'nin çalıştığı elektrik tesisat firmasının sahibi Ş.B. ve ustabaşı R.Y.’yi gözaltına aldı. Dikici, dün toprağa verildi.

calistigi-insaattan-dusen-liseli-zekai-oldu-1032-dhaphoto1.jpg

FİRMANIN SAHİPLERİ GÖZALTINDA

Sağlık ekibinin ilk müdahalesinin ardından Dikici, Alaşehir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Dikici burada, doktorların tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti. Alaşehir Sümer Oral Mesleki Eğitim Merkezi Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü dalı 11’inci sınıf öğrencisi olduğu öğrenilen Zekai Dikici'nin haftada bir gün eğitim için okula gittiği, diğer günlerde özel bir iş yerinde elektrik tesisat işlerinde çalıştığı öğrenildi. Olayın ardından soruşturma başlatan polis, Dikici'nin çalıştığı elektrik tesisat firmasının sahibi 58 yaşındaki Ş.B. ve ustabaşı 63 yaşındaki R.Y.'yi (63) gözaltına aldı.

Zekai Dikici'nin cansız bedeni otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.

calistigi-insaattan-dusen-liseli-zekai-oldu-1032-dhaphoto3.jpg

1,4 MİLYON UCUZ İŞÇİ

Öğrencilerin örgün eğitimden çıkararak işçileştirilmesine neden olan Mesleki Eğitim Merkezleri’ne (MESEM) kayıtlı 1 milyon 405 bin öğrenci bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak eğitim veren MESEM’e en az ortaokul mezunu olan öğrenciler kayıt olabiliyor. 4 yıl boyunca alınan eğitimin sonucunda öğrencilere hem Lise Diploması hem de Ustalık Belgesi veriliyor.

Ancak öğrenciler MESEM yoluyla ucuz işgücüne dönüştürülüyor. Aileler yoksullaştıkça çocuklarını MESEM bünyesine aldırırken binlerce çocuk işçi ortaya çıkıyor. Bakanlık eliyle zorunlu eğitim süresi de Anayasa’ya aykırı olarak uygulanmıyor. Ayrıca MESEM kapsamında alınan öğrencilerin işverenler tarafından okula gönderilmek istenmediği, devletin öğrencilerin masraflarını karşılayıp işverene masraf olmamasından kaynaklı işverenlerin tercih ettiği de belirtiliyor.

cocuk.jpeg

Kaynak:DHA

Etiketler :