Uzmanlar Konya depremini değerlendirdi: Daha büyük deprem olur mu? Naci Görür Eskişehir fayını işaret etti

Uzmanlar Konya depremini değerlendirdi: Daha büyük deprem olur mu? Naci Görür Eskişehir fayını işaret etti
Konya'nın Kulu ilçesinde saat 07.58'de 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem uzmanlarından Konya'daki depremle ilgili ilk yorumlar da gelmeye başladı.

PROF. DR. OKAN TÜYSÜZ: DAHA BÜYÜK DEPREM OLMAYACAĞI KANAATİNDEYİM

İTÜ Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr Okan Tüysüz, Konya Kulu'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremden sonra açıklamada bulundu.

Tüysüz depreme ilişkin şunları kaydetti:
"Kulu’olan deprem olasılıkla küçük bir fay tarafından üretilmiştir daha büyük deprem olmayacağı kanaatindeyim."

PROF. DR. CANDAN GÖKÇEOĞLU: KAYDA DEĞER BİR DEPREM DEĞİL

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, "Geçmiş olsun. Kayda değer bir deprem olmamakla birlikte Konya ve Ankara'da da hissedilmiştir" dedi.

NACİ GÖRÜR: BUGÜNKÜ DEPREM MUHTEMELEN ESKİŞEHİR FAY ZONUNUN DEVAMINDA

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medyadan yaptığı paylaşımında "Konya, Kulu-Tavşancalı’da 5,1 deprem oldu . Yakınlarda aynı bölgede aynı büyüklükte deprem Çandır- Selçuklu’da olmuştu. Bugünkü deprem muhtemelen Eskişehir Fay Zonunun devamında oluştu." ifadelerini kullandı.

RAMAZAN DEMİRTAŞ: DEPREMİN TUZGÖLÜ FAY ZONU İLE İLGİSİ BULUNMAMAKTADIR... DEPREME NEDEN OLAN FAY MTA'DA HARİTALANMAMIŞTIR

Depremi değerlendiren Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş şunları kaydetti:
"Kulu'nun (Konya) 25 km güneyinde, yaklaşık 7 ve 8 km uzunlukta iki parça halinde uzanan KB-GD uzanımlı sağ yönlü doğrultu atımlı kırıkların (yeşil renkli hat) sıçrama bölgesinde: 29.08.2023, 07:58, Mw=4.8'lik deprem oldu.
Depremin Tuzgölü Fay Zonu ile ilgisi bulunmamaktadır. Bölgenin hemen kuzeyinde, Kulu'da 10 Mayıs 2023 günü Mw=4.2'lik deprem olmuştu. Orta Anadolu genişleme bölgesinde, zaman zaman 4.0 ile 5.5 aralığında deprem üreten doğrultu atımlı ve normal atımlı kısa kırıklar yer almaktadır.
Mw=4.8'lik depreme neden olan fay MTA Türkiye Diri Fay Haritası'nda yer almamaktadır. Bu depremin 30km batısında, KB-GD gidişli faylanmalar haritalanmıştır. "YENİ FAY" açıklaması yapanlar olabilir. Olmaması, o fayın yeni olduğu anlamına gelmez, sadece haritalan(a)mamıştır."

Etiketler :