Kobanê Davası Dünya Basınında: "DEM Parti Çevresindeki Siyasi Gerilimleri Körüklüyor"

Kobanê Davası Dünya Basınında: "DEM Parti Çevresindeki Siyasi Gerilimleri Körüklüyor"
Reuters, Kobanê davasında çıkan kararın Türkiye'de kapatma davası ile karşı karşıya olan DEM Parti çevresindeki siyasi gerilimleri körükleme potansiyeline işaret etti.

Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Kobanê Davası'nda dün karar çıktı. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a toplam 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Davada beş tahliye ve 12 beraat kararı çıktı. Toplam 108 sanıklı davada verilen kararlar dünya basınında geniş yer buldu.

REUTERS: ETKİLİ SİYASİ FİGÜRLERDEN BİRİ OLMAYA DEVAM EDİYOR

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, “Türkiye, Kürt yanlısı partinin eski yetkililerini 2014 yılındaki protestolar sebebiyle mahkum etti” başlıklı haberinde, “Karar, ayrı bir davada hakkında kapatılma kararı verilebilecek olan ve şu anda halefi DEM Parti’nin mecliste bulunduğu HDP çevresindeki siyasi gerilimleri körükleyebilir” yorumunu yaptı.

Reuters, kararın okunduğu sırada mahkeme salonundaki tepki ve protestoları aktarırken, kararların ardından Diyarbakır ve Mardin gibi kentlerde eylem yasağı kararı alındığını bildirdi. Ayrıca, haberde şu ifadeler de yer aldı: "Demirtaş, Kasım 2016'dan bu yana terörle bağlantılı suçlardan dolayı hapiste olmasına rağmen, Türkiye'nin en etkili siyasi figürlerinden biri olarak varlığını sürdürüyor. O ve Yüksekdağ, şu anda hapishanede olan 18 sanıktan biri."

AFP: SURİYE SAVAŞININ KARANLIK DÖNEMLERİNDEN BİRİ…

Fransa merkezli Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, "2016'dan bu yana hapishanede olan ve iki kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a rakip olan 51 yaşındaki Selahattin Demirtaş, devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak da dahil olmak üzere onlarca suçtan mahkum edildi" bilgisini paylaştı. Ajans, Kobanê'deki olaylara işaret ederek, HDP'ye yönelik bu davayı '10 yılı aşkın süredir devam eden Suriye savaşının karanlık dönemlerinden birinden kaynaklandığını' yazdı.

FT: KÜRT SİYASİ HAREKETİNE BASKININ BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜLÜYOR

İngiltere’nin The Financial Times (FT) gazetesi, 16 Mayıs Perşembe günü açıklanan mahkeme kararını okurlarına “Türk mahkemesi, Kürt yanlısı siyasetçilere uzun hapis cezaları verdi” başlıklı haberiyle duyurdu. Haberinde, insan hakları savunucularının Kobanê davasını muhalefeti susturma girişimi olarak eleştirdiğini belirten FT, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hakkında hak ihlali ve tahliye kararı verdiği Selahattin Demirtaş’ın en uzun hapis cezasına çarptırıldığına dikkat çekti.

Gazetenin haberinde, 2015 yılında sona eren çözüm sürecine de işaretle, davanın bu sürecin ardından Kürt siyasi hareketine yönelik başlatılan baskının bir parçası olarak görüldüğü yorumuna yer verildi, Türkiye'de binlerce Kürt aktivistin hapiste olduğu belirtildi.

ZDF: ERDOĞAN’IN RAKİBİ VE MUHALEFETİN UMUDUYDU

Almanya'nın kamu yayıncılarından Alman İkinci Kanalı (ZDF) mahkeme kararlarına ilişkin haberinde, “O, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakibi ve muhalefetin umuduydu - Şimdi ise 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçlama: Terörizm” ifadelerine yer verdi.

ZDF, “HDP yasağı mümkün” değerlendirmesini yaptığı haberinde, “Dava, Nisan 2021’de başladı; savunma davayı siyasi saikli bir dava olarak nitelendirdi. HDP’ye karşı ayrı bir yasal süreç yürütülüyor ve bu bir yasağı beraberinde getirebilir. Mecliste kendilerini DEM olarak yeniden yapılandırdılar ve şu anda orada en büyük üçüncü partiler” diye yazdı.

DIE ZEIT: PARTİSİ VE DESTEKÇİLERİ ÜZERİNDE BÜYÜK ETKİ SAHİBİYDİ

Almanya’nın Die Zeit gazetesi, konuya ilişki haberinde, Demirtaş’ın siyasetten çekildiğini açıkladığı sürece değindi. Demirtaş’ın geçtiğimiz yıllarda hapishaneden partisi ve destekçileri üzerinde büyük bir etki sahibi olduğuna işaret edilen haberde, Demirtaş’ın Twitter/X hesabından güncel siyasi konularla ilgili paylaşımlar yapıldığı, bu paylaşımlardan birinde, bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu’na destek istendiği hatırlatıldı. HDP’ye açılan kapatma davasını da anımsatan Die Zeit, Erdoğan’ın HDP’yi ‘PKK’nin uzantısı’ olmakla itham ettiğini, HDP’nin ise bu iddiayı reddettiğini yazdı.

DER SPIEGEL: UZUN ZAMANDIR ERDOĞAN’IN CİDDİ BİR RAKİBİYDİ

Almanya’nın Der Spiegel haftalık politika dergisi de Kobanê davasına ilişkin haberinde, Demirtaş’a verilen 42 yıllık hapis cezasına dikkat çekti. Haberde, şu değerlendirmeye yer verildi: “Karizmatik Demirtaş, uzun zaman boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ciddi bir rakibiydi; ona karşı iki kez Cumhurbaşkanı adayı olmuştu. Ardından Ankara’daki hükümet, onu ‘terörizm’ ile suçladı; Kasım 2016’da tutuklandı.”