Kış lastiği ne kadar gerekli ve hangi lastikler tercih edilmeli?

Kış lastiği ne kadar gerekli ve hangi lastikler tercih edilmeli?
Ülkemizde Şubat ayının ilk haftası beklenen kar yağışı, ara tatil nedeniyle şehirlerarası ulaşımın artması gibi nedenlerle kış lastiği bir kez daha gündeme geldi. Peki kış lastiği hangi araçlar için zorunludur? Ne tür lastikleri tercih etmek bir hatadır?

Kış lastiği uygulaması otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici, ticari araçların tamamını kapsıyor. 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında tüm ticari araçları kapsayan bu uygulamaya uymayan araçların sürücüler 1152 lira ceza ödemek zorundadır.

7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu güvenli hale getiren kış lastikleri ıslak, çamurlu ve karlı zeminlerde güvenli yol alınmasını sağlıyor. Kış lastiği uygulaması hususi değil ticari araçlar için zorunlu olan bir uygulamadır ancak güvenli yolculuk için özelikle şehirlerarası yolculuk yapanların kış lastiği takması da önemlidir.

Kış lastiği alırken nelere dikkat edilmelidir?

Kış lastiğinin sadece karda iyi sonuç vermesi önemli değildir. Önemli olan kışın buzlu ve ıslak zeminde yaz lastiğine yakın sonuç verebilen, karda fren ve çekiş yönünden yeterli olmasıdır.

Hangi lastiklerden uzak durmalısınız?

Ayrıca kış lastiğinin bakımı da çok önemidir. Kış lastiğinin kullanım ömrü 40 bin kilometredir. Nasıl lastik değişimi yapılıyorsa kış lastiklerinin zamanında değişimi de önemlidir. Eğer kış lastiği alacaksanız mutlaka üretim ayını ve yılını kontrol etmelisiniz. Bekletilmiş ve ömrü dolmuş lastikler yol tutuş özelliğini kaybedeceği için indirimli kış lastiklerinde genellikle bu sorun yaşanabiliyor.

Yaz aylarında kış lastiği kullanılması tehlikelidir

  • Lastikler çabuk aşınır.
  • Keskin virajlarda kış lastiği yumuşak olduğu için araç gereğinden fazla yatar ve aracın takla atmasına neden olabilir.
  • Fren mesafesi uzar aracınız manevra zorluğu yaşar.
  • Yakıt tüketimini arttırır.

Dört Mevsim lastikler yeterli mi?

Dört mevsim lastik kullanıyorsanız aracınızın bazı özelliklerinden vazgeçmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Dört mevsim lastikler, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşunu sağlayamaz bu nedenle de fren mesafesine uymanız ve virajlardaki dikkatiniz çok önemlidir.

Etiketler :