Kentsel dönüşüm mağduru: Komple kapatsınlar, bizi buraya gömsünler

CHP Esnaf Masası yeni durağı olan Niğde'de esnafların sorunlarını dinledi. Kentsel dönüşüm nedeniyle dükkanları boşaltılmaları istenen vatandaş, “Kapatmak istiyorlarsa komple kapatsınlar. Dükkanın içindeki elemanlarla beraber bizi buraya gömsünler” dedi.

Niğde’de kentsel dönüşüm nedeniyle dükkanlarını boşaltmaları istenen sanayi esnafı, sorunlarını CHP Esnaf Masası’na anlattı. Kendilerinden yüksek farklar istendiğini ve yeni yapılan dükkanlara müşteri gelmeyeceğini söyleyen bir esnaf, “Kapatmak istiyorlarsa komple kapatsınlar. Dükkanın içindeki elemanlarla beraber bizi buraya gömsünler” dedi.

CHP Ekonomi Masası, Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında Niğdeli yurttaşların sorunlarını dinlemeye devam ediyor. Ağbaba ve CHP’li vekiller, şehir merkezindeki Yeni Sanayi Sitesi esnafıyla dertleşti.

Sanayi esnafı, kentsel dönüşüm nedeniyle dükkanlarının şehrin dışındaki Ata Sanayii Sitesi’ne taşınmak istendiğini; kendilerine verilen dükkanların küçük, ama alınan fark ücretinin yüksek olduğunu anlattı.

Yıkılacak dükkanlarına düşük değer biçildiğini kaydeden bir esnaf, “Adamın malına bakmadan değer biçme diye bir şey var mı” diye sordu. 60 metrekarelik dükkanlara yerleştirilmek istendiklerini kaydeden esnaf, “Demirin boyunu bilmiyorlar. 60 metrekarelik dükkâna demir girmez” dedi.

'Dükkan değil, kümes olmaz'

Dükkanlarını taşınmaması için 200 imza topladıklarını anlatan başka bir esnaf, AKP’li vekillerin, belediye başkanının ve valinin sorunlarını dinlemediğini belirterek “Kapatmak istiyorlarsa komple kapatsınlar, dükkânın içindeki elemanlarla beraber bizi buraya gömsünler” diye konuştu. Esnaf, kendilerine verilen yerin daha kötü olduğunu dile getirdi.

Diğer bir esnaf ise kendilerine verilmek istenen dükkanlara TIR girmeyeceğini vurgulayarak, “Yapılan yer, kümes gibi yer. Bir dükkâna 2-3 araba koymadan o dükkan mı olur? Görüş dahi alınmadı kimseden. Ben yaptım oldu diyorlar” diye konuştu. Kendilerine “Mahkemeye gidin” denildiğini aktaran esnaf, şu anda dükkanlarının bulunduğu arazinin değerinin büyük olduğunu ve kupon arazi olarak geçtiğini dile getirdi.

'Bağ-Kur'unu yatıramayan esnaf var'

Taşınmak istemediklerini vurgulayan esnaf, Türkiye’nin hiçbir yerinde sanayinin kaldırılmadığını ve sanayinin ülkenin gelişmesi anlamına geleceğini söyleyerek, “Biz burayı köreltmek değil büyütmek istiyoruz. Bizim ekmeğimizle oynamasınlar. Bu süreçte Bağ-Kur’unu yatıramayan yüzlerce esnaf var. Bugün Bağ-Kur 1100 lira. Kim yatırabiliyor arkadaşlar” dedi. Esnaf yeni yapılan yere müşterinin gelmeyeceğine dikkat çekerek, rant için dükkanlarından çıkartıldıklarını belirtti.

'Esnaf kandırma bürosu'

Eski dükkanına düşük değer verilerek kendisinden 70 bin liralık fark istendiğini söyleyen esnaf, yeni yapılan dükkanlarının içine de 150 bin lira harcamak zorunda kalacaklarının anlattı. Esnaf, iyi şartlar sunulsa gidebileceklerini kaydederek, “Belediye başkanı diyor ki ‘Rant yaptık’. Evet rant yaptılar ve bizi mağdur ediyorlar” diye konuştu. Başka bir esnaf da kendileriyle uzlaşılması için kurulan büroyu, “esnaf kandırma bürosu” diye nitelendirdi. 

Pandemi döneminde doğru düzgün iş yapamadıklarını kaydeden başka bir esnaf da kendilerinin muhatap alınmadığını; istenilen farkları ödeyemeyecek durumda olduklarını anlatarak, kiracıları kimsenin düşünmediğini dile getirdi. Esnaf, mağduriyet nedeniyle dükkanlarını kapatacak insanlar olacağını ekledi.

Dükkanlarının ellerinden alınıp rant oluşturulmaya çalışıldığını belirten esnaf, “Rant peşindeler. Biz yerimizden taşınmak istemiyoruz. 100 bin lira para lazım. Yanlış intikal ettiriliyor, belediye bizden para istemiyor. Dükkanın içine 100 bin lira lazım. Tuvalet, yazıhane, asma kat yok” dedi.

Esnaf, kendilerine verilen hiçbir sözün tutulmadığını da vurgulayarak, “Zaten pandemiden dolayı doğru dürüst çalışılmadı. Sıkıntı büyük. Bunların gözünde, ‘Biz burayı çözeceğiz, biz burayı çözeceğiz.’ Buyursun çözsünler” dedi.

Esnaf, yeni yapılan yerin altyapısının bile henüz bitmediğini kaydederek, “Müşteriyi alıştırmamız en az 4-5 yıl sürer” diye konuşan esnaf, AKP’li vekillerin sorunlarını dinlemediğini söyledi.

ANKA

 

Etiketler :