Deprem uzmanlarından Kayseri depremi için değerlendirme: 6 Şubat depremlerinin etkisi mi? Naci Görür yanıt verdi

Deprem uzmanlarından Kayseri depremi için değerlendirme: 6 Şubat depremlerinin etkisi mi? Naci Görür yanıt verdi
Kayseri'nin Sarız ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem oldu. Depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Erciyes fayına dikkat çekti. Ramazan Demirtaş ise depremin Türkiye Diri Fay Haritası’nda olmayan bir fay üzerinde olduğunu söyledi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise "Muhtemelen Sarız Fay Zonu içerisinde. 6 Şubat depremlerinin etkisi de olsa gerek" dedi.

CNN TÜRK canlı yayınında Semiha Şahin'e depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy da şu ifadeleri kullandı:
"4.7 elbette çok hissedilebilir bir deprem. Hasar verebileceğini düşünmüyorum. Defalarca söylediğimiz gibi 6 Şubat’ta peş peşe gelen depremler Türkiye’deki bütün fayzonlarını huzursuz etmişti. Bu huzursuzluk dönemi içerisinde sadece depremin olduğu yerde artçılar meydana gelmiyor. Kayseri gibi komşu alanlarda da deprem haberleri alabiliyoruz.

SARIZ FAYI VAR AKTİF

Sarız civarında Sarız fayı var aktif, depremin tam merkez üssünün nereye düştüğünü ilk anlarda bilmiyorum ama Kayseri civarlarında Erciyes fayı gibi pek çok fayın aktif olduğunu biliyoruz. Burası da bir deprem bölgesi.

GELECEK PEŞ PEŞE KÜÇÜK DEPREMLERİ İZLEMEKTE YARAR VAR

4.7 biraz yüksek bir deprem olduğu için 4’e göre, insanlar bunu fevkalade hissetmiş olabilir. Yapılarında sarsıntıyı hissetmiş olabilirler. Bundan sonrakileri de izlemek gerekir ki acaba bunun ne tür deprem olduğunu yorumlayabilmek için belki de bağımsız tek başına bir deprem olarak görünebilir.

Bundan sonraki gelecek peş peşe küçük depremleri izlemekte yarar var diye düşünüyorum.

5.5 büyüklüğündeki bir depremin normal şartlarda binaya zarar vermemesi gerekir, ülkemizde zayıf yapı stokunda bur tür hasarlar gelebiliyor. Bu deprem deprem bölgesinde olsaydı, Maraş, Hatay çevresinde olsaydı o bölgede bu tür depremlerde tekrardan yıkımlar olabiliyor.

Ayakta gibi duran binalarda bu tür depremler yıkıcı etki yapıp binanın tamamen çökmesine neden olabiliyor. Normal şartlarda deprem görmemiş bölgede yapı stokunda bu büyüklükteki depremin hasar vermesi mümkün değil."

73443.jpg

NACİ GÖRÜR: 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ETKİSİ DE OLSA GEREK

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise depremle ilgili yaptığı paylaşımda "Kırkısrak-Sarız/ Kayseri’de 4,8 deprem oldu. Muhtemelen Sarız Fay Zonu içerisinde. 6 Şubat depremlerinin etkisi de olsa gerek" ifadelerini kullandı.

RAMAZAN DEMİRTAŞ: BU FAY, TÜRKİYE DİRİ FAY HARİTASI'NDA YOK

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, merkez üssü Kayseri Sarız olan 4,7 büyüklüğündeki depreme dair bilgi verdi. Bunun, bağımsız bir deprem olduğunu belirten Demirtaş, depremin Türkiye Diri Fay Haritası’nda olmayan bir fay üzerinde olduğunu kaydetti.

Dr. Demirtaş’ın Sarız depremine dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

“Sarız (#Kayseri)
22-08-2023 10:17
Mw=4.7 büyüklüğünde bağımsız bir #deprem oldu.
Deprem Sarız Fayı ile ilgili olmayıp, Sarız Fayının 15 km doğusunda, Türkiye Diri Fay Haritası'nda olmayan muhtemelen KD-GB gidişli bir fay üzerinde oldu.”

Etiketler :