Kavala'nın avukatı AİHM kararını sıcağı sıcağına değerlendirdi

Kavala'nın avukatı AİHM kararını sıcağı sıcağına değerlendirdi
Tutuklu iş insanı Osman Kavala'nın avukatı Köksal Bayraktar, Avrupa İnsan Haklari Mahkemesinin (AİHM) kararını sıcağı sıcağını halktv.com.tr'ye değerlendirdi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Bayraktar, kararın iç hukukta tahliye taleplerine gerekçe oluşturduğunu ve Kavala'nın tahliyesi için yeniden başvuracaklarını belirtti. Anayasa Mahkemesine geçen hafta ikinci kez başvurduklarını belirten Kavala'nın avukatı Bayraktar, başvuruya ikinci bir gerekçe olarak da AİHM'nin kesinleşmiş bu kararını ekleyeceklerini ve AYM'den insan haklarına uygun bir karar talep edeceklerini ifade etti.

Osman Kavala'nın Türk Ceza Kanununun 309 ve 312'nci maddelerine aykırılıktan tutuklu bulunduğunu; şubat ayında 309'uncu maddeden beraat ettiğini ancak o gece TCK'nin 328'inci maddesini öne sürerek ve bunu da 309'uncu maddeye dayandırarak yeniden tutuklandığını hatırlatan Bayraktar "Bizim itirazımız ve AİHM'ye gitme sebebimiz söz konusu maddelerle ilgili değil. Tamamen tutuklulukla ilgilidir. AİHM'nin kararında da açıkça belirttiği gibi bu kadar uzun süreli tutukluluk insan haklarına aykırı" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

AİHM, geçen yıl 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde açıkladığı kararla, Osman Kavala'nın Gezi Parkı süreci nedeniyle tutuklanması ve cezaevinde geçirdiği süreyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) üç noktada ihlal edildiğine hükmetmişti. Mahkeme, birinci "ihlal" kararında, AİHS'nin "Özgürlük ve Güvenlik Hakkı" başlığını taşıyan 5. maddesinin ihlal edildiğini belirterek, "Kavala’nın Gezi olaylarını organize etmek suretiyle cebir ve şiddet kullanarak hükûmeti devirme ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiği yolunda ‘kuvvetli şüphe bulunmadığına" hükmetmişti.

AİHM'in dosyada Türkiye aleyhine verdiği üçüncü "ihlal" kararını da, “Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz” düzenlemesini içeren AİHS'nin 18’inci maddesine dayanarak hükmetmişti.Türkiye, üç aylık sürenin sonunda karara itiraz etti. Ancak AİHM'de üç yargıçtan oluşan panel, dosyayı Büyük Daire'ye götürmeye gerek görmeden itirazı reddederek kararı kesinleştirdi.

Bu karar sürecinin ardından Osman Kavala hakkında, 2 yıl 4 ay tutuklu kaldıktan sonra Gezi Parkı dosyasından tahliye kararı verildi. Ancak Kavala, henüz cezaevinden çıkarılmadan, bu kez "casusluk" iddiasıyla bir kez daha tutuklandı. Osman Kavala 924 gündür Silivri Cezaevi'nden tutuklu bulunuyor. 

Türk Ceza Kanununun 309, 312 ve 328'inci maddeleri nelerdir ve neleri kapsar?

TCK MADDE 309 - Anayasayı ihlâl

(1) Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs edenler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılırlar.

(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.

(3) Bu maddede tanımlanan suçların işlenmesi dolayısıyla tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.

TCK MADDE 312 - Hükûmete karşı suç

(1) Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

(2) Bu suçun işlenmesi sırasında başka suçların işlenmesi halinde, ayrıca bu suçlardan dolayı ilgili hükümlere göre cezaya hükmolunur.

TCK MADDE 328 - Siyasal veya askerî casusluk

(1) Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden kimseye onbeş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Fiil;

a) Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin yararına işlenmişse,

b) Savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeye sokmuşsa,

Fail, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılır.

Etiketler :