"Kamu çalışanlarına WhatsApp yasağı" haberi hakkında açıklama

"Kamu çalışanlarına WhatsApp yasağı" haberi hakkında açıklama
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, basında yer alan "kamu çalışanlarına WhatsApp, Telegram gibi uygulamalara yasak" haberlerine ilişkin açıklamada bulundu. Ofis, sadece kurumsal iletişimde bu uygulamanın geçerli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kamu kurumlarının bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması amacıyla başlattığı çalışmayı tamamlayarak, “Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi” yayımladı.

Milliyet'ten Kıvanç El'in haberine göre; Rehberle “Yerli ve milli ürün kullanımının teşvik edilmesi”, “Mükerrer çalışmaların ve yatırımların önüne geçilmesi”, “Güvenlik tedbirlerinin üç seviyeli olacak şekilde derecelendirilmesi”, “Güvenlik tedbirlerinin uygulanıp uygulanmadığının denetlenebilmesi” gibi 12 başlıkta hedefler ortaya konuldu.

Her çalışana özel anket

"Gizliliği veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek kritik türdeki verilerin" güvenliğinin sağlanması amacıyla hazırlanan rehbere göre, kurumun tüm bilgi ve iletişim envanteri ve varlıkları çıkarılacak. Her bir çalışan hazırlanan özel bir anketi dolduracak ve ne kadar kritik bilgiye sahip olduğu ile kimlerin erişim imkanı olduğu tespit edilecek.

Buradaki puanlamalara göre, kurumların güvenlik altyapıları da derecelendirilecek. Kurumlar derecelere göre bir altyapı çalışması yapacak ve tüm bilgi işlem altyapıları saldırılara hazır ve korunaklı olacak.
Bu çalışma ile kurumdaki tüm “bilmesi gerekenler prensibi”, “zayıf noktalar”, “asgari yetkiler”, “yetkin personel” başlıklarında tespitler yapılacak.

Bu çalışma ile tüm kamu kurumlarının siber saldırılar, bilgi sızdırılması ile evrakların kontrolünün sağlanması hedefleniyor.

Whatsapp yerine yerli haberleşme uygulaması

Rehberde kurumsal haberleşme amacıyla WhatsApp ve benzeri yabancı mesajlaşma uygulamaları yerine sunucuları kurum kontrolünde olan mesajlaşma uygulamalarının kullanılması da istendi.

Rehberde, “Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir. Mevzuatta kodlu veya kriptolu haberleşmeye yetkilendirilmiş kurumlar tarafından geliştirilen yerli mobil uygulamalar hariç olmak üzere mobil uygulamalar üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmamalıdır” denildi.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nden açıklama

Basında yer alan haberlerin üzerine, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi basın açıklaması yayımladı. Ofisten yapılan açıklamada, söz konusu uygulamanın sadece kurumsal iletişim için geçerli olduğu, kamu çalışanlarının kişisel iletişiminde istedikleri uygulamayı kullanmakta özgür oldukları belirtildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

basin-001.jpg

Etiketler :