Kadir Gecesi için ne zaman sahura kalkılacak? Bu sahurda ne yenmeli? Kadir Gecesi'nin sahurunda dikkat edilmesi gerekenler...

Kadir Gecesi için ne zaman sahura kalkılacak? Bu sahurda ne yenmeli? Kadir Gecesi'nin sahurunda dikkat edilmesi gerekenler...
İslam alemi için çok önemli olan Kadir Gecesi'ne çok az kaldı. Bu önemli gece için Ramazan ayı içerisinde tutulacak orucun dışında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Acaba Kadir Gecesi için ne zaman sahura kalkılacak? Kadir Gecesi'nin sahuruna nasıl hazırlanılır? İşte Kadir Gecesi'nin sahurunda dikkat edilmesi gerekenler...

Müslüman toplumları için çok değerli olan bir ayın içerisindeyiz. Ramazan ayının en önemli günü ise Kur'an-ı Kerim'in indiğine inanılan Kadir Gecesi. İslam takvimine göre Ramazan ayının son 10 gününden birine denk geldiği kabul edilen Kadir Gecesi, bu yıl 17 Nisan 2023 Pazartesi günü olacak.

Kadir Gecesi nedir?

İslam dininde mübarek sayılan ve Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gece olan Kadir Gecesi'nin, Ramazan ayının son 10 gününde, özellikle de 21, 23, 25, 27 ya da 29'uncu gecelerinde olduğu düşünülüyor. Namaz, zikir ve dua, sadaka gibi ibadetlerin dışında Kur'an-ı Kerim okumak da bu gecenin önemli ibadetleri arasında yer alıyor.

ramazan.jpg

Kadir Gecesi için ne zaman sahura kalkılacak?

Kadir Gecesi için sahura kalkmak, oruç tutanların uyması gereken durumlardan biri. İslam takvimi, güneş takvimine göre değil, ay takvimine göre hesaplandığı için Kadir Gecesi'nin hangi geceye denk geldiği her yıl değişiyor. Bu yıl ise Kadir Gecesi'nin sahuru, 16 Nisan'ı 17 Nisan'a bağlayan zaman diliminde gerçekleşecek.

Kadir Gecesi'nin sahuru saat kaçta yapılmalı?

Ramazan ayının son 10 gününde aranan Kadir Gecesi'nin imsakiyesi de il il ve ilçe ilçe değişiyor. 17 Nisan'ın sahurun ne zaman yapılacağı, o geceki imsak vaktine göre belirlenir. Bunun için Diyanet'in belirlediği imsakiyeye bakmanız en doğru sonuç için önemli.

Kadir Gecesi'nin sahurunda neler yenmeli?

Kadir Gecesi'nin sahurunda tüketilebilecek yiyecekler süt, yoğurt, yumurta, tam buğday ekmeği, sebzeler, meyveler ve kepekli tahıllar olabilir. Ayrıca hurma tüketirseniz daha tok kalabilirsiniz. Aşırı tuzlu, şekerli ve yağlı yiyecekler ise susuzluk ve açlık hissi yaratabileceği için uzak durulması gerekenler arasında bulunuyor.

kuran-1.jpg

Kadir Gecesi'nin sahuruna nasıl hazırlanılır?

Sahura kalkmak da diğer gecelerde olduğu gibi Kadir Gecesi için yapılması gerekenler arasında yer alıyor. Oruç tutmayı kolaylaştırmak ve sağlıklı bir oruç geçirmek için sahura kalkılmalı.

Kadir Gecesi'nin sahuruna hazırlanırken, öncelikle sahur yapılacak gece için imsak vaktinin ne zaman olduğuna dikkat edilmeli. Sahurda yenecekler önceden hazırlanırsa daha sağlıklı bir süreç geçirilir. Bu besinler, sindirimi kolay olanlardan tercih edilmeli. Ayrıca yeterli miktarda su içilmeli. Sahura kalkmadan önce vücudun dinlenmesi açısından yeterince uyunması da gerekiyor.

Kadir Gecesi'nde sahura kalkarken nelere dikkat edilmeli?

Kadir Gecesi için sahura kalkarken, sağlıklı bir oruç için bazı noktalara dikkat edilmeli. Sahurda hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tüketmek, bol su içmek, aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden kaçınmak ilk dikkat edilecekler. Sahurda fazla yemek yemek, gün içinde halsizlik ve uyku yapacağı için uzak durulmalı.

Etiketler :