İHH: 120 bin Suriyeli Türkiye sınırına doğru yola çıktı

İHH: 120 bin Suriyeli Türkiye sınırına doğru yola çıktı
İHH İnsani Yardım Vakfı, İdlib'e yönelik saldırılar nedeniyle 120 bin Suriyeli'nin Türkiye'ye doğru yola çıktığını bildirdi.

Esad'ın geri alacağını belirttiği İdlib'e Suriye ve Rusya güçleri bir süredir saldırılar düzenliyordu. Bölgede yaşayanlar, bombardımandan kaçmak için kenti terkederek Türkiye sınırına doğru yöneldi.

Reuters'a konuşan İHH'nin Suriye'deki basın danışmanı Selim Tosun, "Geçtiğimiz hafta İdlib'in güney kısımlarından artan saldırılar nedeniyle kaçmak zorunda kalan 120 bin kişi Türkiye sınırına doğru yöneldi" ifadelerini kullandı.

Farklı sayılar telaffuz edildi

Erdoğan dün yaptığı konuşmada 80 bin Suriyeli'nin hareket hâlinde olduğunu belirtirken, İngiliz merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, 40 bin sivilin perşembeden bu yana yerlerinden ayrıldığını ifade etti.

Selim Tosun'un belirttiğine göre, İdlib'den kaçanların büyük çoğunluğu Türkiye sınırındaki kamplara gelirken, bir kısmı ise akrabalarıyla kalmak üzere Afrin ve Azez bölgelerine doğru yöneldi.

Türkiye'de hâlihazırda 4 milyon civarında Suriyeli mülteci bulunurken, Ankara'nın İdlib'den gelecek yeni bir göç dalgasından çekindiği de konuşulanlar arasında.

Sınıra 13 kilometre uzaklıkta çadırkent

İHH, 20 bin paket gıdanın göçmenler için İdlib ile Sarmada arasında hazır bulundurulduğunu belirtirken, Türkiye sınırına 13 kilometre uzaklıktaki Killi bölgesinde çadırkent kurlduğu da ifade edildi. Öte yandan, kampın kapasitesinin 500 çadır olduğu ve bunun artırılabileceği de belirtildi.

Öte yandan, bugün bir Türk heyeti Moskova'yı ziyarete gitti. Moskova'da Suriye konusunun ele alınacağı ve Türkiye'nin bölgedeki hareketlerinin tartışılacağı ifade edildi.

Etiketler :