Hükûmet, topu Verşan Kök'e attı: ODTÜ'ye polisi biz göndermedik, rektörlük davet etti

Hükûmet, topu Verşan Kök'e attı: ODTÜ'ye polisi biz göndermedik, rektörlük davet etti
Birleşmiş Milletler'in ODTÜ'de polisin müdahale ettiği Onur Yürüyüşü ve LGBTİ+ hakları ile ilgili yazdığı mektuba yanıt veren hükûmet, yasağın mahkemelerce kaldırıldığını, sorumluluğun ODTÜ rektörlüğüne ait olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler bağımsız uzman ve özel raportörleri, 2019 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) gerçekleşen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne yapılan polis müdahalesi ile ilgili LGBTİ+ aktivistlerine açılan davalar ve LGBTİ+ haklarına ilişkin mektup yazmıştı. 

Çok sayıda uzman ve özel raportörün ortak yazdıkları mektupta LGBTİ+ etkinlik yasaklarını eleştirilmiş, ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi, orantısız şiddet, keyfi gözaltı ve yargılama ile ayrımcılığa dikkat çekilmişti.

Hükûmet, BM tarafından yazılan mektuba ise "Orantısız güç kullanılsa kampüste duramazlardı," diyerek yanıt verdi ve iddiaların temelsiz, gerçekdışı olduğunu ileri sürdü.

AKP topu Verşan Kök'e attı

Hükûmetin verdiği yanıtta, 2017 yılında OHAL kapsamında Ankara Valiliğinin LGBTİ+ etkinliklerine getirdiği yasağın bağımsız mahkemelerce 'yasadışı' bulunarak kaldırldığını hatırlattı. Mektupta, valilik yasağının ancak kamuya açık alanlarda geçerli olabileceği belirtilirken, bunun ODTÜ kampüsünü kapsamadığı ve yürüyüşün rektörlük tarafından yasaklandığı söylendi. Hükûmet, “ODTÜ kampüsünde 10'uncu Onur Yürüyüşü’ne ilişkin herhangi bir valilik yasağı yoktur” dedi ve yasaktan ODTÜ Rektörlüğünün sorumlu olduğunu söyledi. Polisin kampüse girişinin ise ODTÜ rektörlüğünün daveti üzerine olduğu belirtildi.

Öte yandan mektupta, LGBT'lerin de diğer yurtaşlar gibi cinsel yönelimlerinden dolayı ayrımcılığa uğramaması adına gereken mevzuat ve uygulamaların yapıldığı da öne sürüldü.

Etiketler :