Her 37 Suriyeli çocuktan 1'i beş yaşına girmeden ölüyor

Her 37 Suriyeli çocuktan 1'i beş yaşına girmeden ölüyor
Hacettepe Üniversitesi'nin hazırladığı rapora göre her 37 Suriyeli göçmen çocuktan 1'i beşinci yaş gününe ulaşamadan hayatını kaybediyor.

Hacettepe Üniversitesi tarafından hazırlanan Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Suriyeli Göçmen Örneklemi Raporu Suriyeli göçmenlerin durumunu ortaya koydu. Independent Türkiye’nin aktardığı raporda Türkiye’de bulunan Suriyeli mültecilere dair demografik ve sağlık göstergeleri yer aldı. Araştırma kapsamında Türkiye genelini temsil eden bir örneklemde bin 826 Suriyeli göçmen hane halkında, yaşları 15 ile 49 arasında değişen 2 bin 216 kadınla görüşüldü.

Her 37 Suriyeli çocuktan 1'i beş yaşına girmeden ölüyor

Rapora göre Her 37 Suriyeli göçmen çocuktan 1’i beşinci yaş gününe ulaşmadan ölüyor. Ölümlerin yüzde 81’i yaşamın ilk yılında, yaşamın ilk yılında meydana gelen ölümlerin yüzde 44’ü yaşamın ilk ayında gerçekleşiyor. Doğum aralığı 24 aydan daha az ve annenin yaşının 18’den küçük olduğu doğumlarda ölümlülük riski en fazla.

Evlenmiş Suriyeli göçmen kadınların yüzde 27’si en az bir kez kendiliğinden düşük yaptı. Araştırma tarihinden önceki 5 yılda ölümlerin yüzde 15’i bu şekilde sonuçlandı. Kadınların yüzde 3’ü en az 1 ölü doğum yaptı. Her 100 gebelikten 1’i ölü doğumla sonuçlandı. Göçmen kadınların yüzde 5’i de en az 1 kez isteyerek düşük yaptı.

Çocukların yüzde 40’ı okulsuz

Raporda eğitim seviyeleriyle ilgili veriler de yer aldı. Buna göre 6 yaş ve üstü Suriyeli hane halkı nüfusunun eğitim düzeyine göre dağılımına bakıldığında; 6 yaş ve üstü kız çocuklarının yüzde 40’ı hiç okula gitmedi veya ilkokulu tamamlamadı. Kadınların yüzde 37’si ise ilkokul mezunu veya ortaokulu tamamlamadı. Ortaokulu tamamlayan kadınların oranı yüzde 13 iken, kadınların yüzde 9’u lise ve üzeri seviyede eğitim aldı. Suriyeli kadınlar arasında ortalama tamamlanmış eğitim süresi 4,5 yıl.

Altı yaş ve üstü erkeklerin yüzde 35'i hiç okula gitmedi

Türkiye’de Suriyeli erkek hane halkı nüfusu arasında eğitim seviyesi kadınlara göre biraz daha yüksek. Altı yaş ve üstü erkeklerin yüzde 35’i hiç okula gitmedi veya ilkokulu tamamlamadı. Erkeklerin yüzde 38’i ilkokulu, yüzde 15’i ise ortaokulu tamamladı. Yaklaşık on erkekten biri lise veya üzerini tamamladı. Altı yaş ve üzeri Suriyeli erkekler arasında ortalama tamamlanmış eğitim süresi 5,1 yıl.

2 hamilelik arasındaki süre

Göçmen kadınların 2 hamilelik arasında bıraktıkları süreye dair bilgilerin de yer aldığı raporda 15-19 yaş aralığındaki adölesan dönemdeki kadınların yaklaşık olarak yarısının doğumları arasına 18 aydan daha kısa bir süre bıraktığı belirtildi. Ayrıca 20-29 yaş grubundaki kadınların yüzde 46’sı doğumları arasında 24 aydan daha kısa bir süre bırakırken, 30-39 yaş grubundaki kadınların yüzde 24’ü, 24 ayın içinde doğum yapıyor. Ancak 15-49 yaş aralığında evli Suriyeli göçmen kadınların yüzde 43’ü başka çocuk sahibi olmak istemiyor.

Etiketler :