Güneş'te Jeomanyetik Fırtına: Türkiye'de Kuzey Işıkları Alarmı!

Güneş'te Jeomanyetik Fırtına: Türkiye'de Kuzey Işıkları Alarmı!
Son dönemin en güçlü jeomanyetik fırtına Güneş'te yaşandı. Fırtına nedeniyle elektronik aletlerin bozulabileceği uyarısı yapılırken bu güçlü fırtına Kuzey Işıkları'nın daha yoğun görünmesine neden olabilir. Geçen aylarda Türkiye'de görülen Kuzey Işıkları'nı yeniden görebilecek miyiz?

Uzay hava durumu tahmincileri, güneş patlamasından kaynaklanan plazmaların radyo yayınlarını etkileyebileceğini bildirdi. Bu durum, yüksek frekanslı radyo dalgalarını kullanan uçaklar ve uydu operatörleri için sorun yaratabilir.

Uzmanlar, jeomanyetik fırtınanın halk için endişe kaynağı olmadığını, ancak kuzey ve güney kutup bölgelerinde aurora (kuzey ışıkları) gözlemleme imkanı sunabileceğini söylüyor.

AURORA (KUZEY IŞIKLARI) NEDİR?

Aurora, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey ve güney kutup bölgelerinde daha sık görülür. Kuzey enlemlerde aurora borealis, güney enlemlerde ise aurora australis olarak adlandırılır.

kapak-065720.jpg

RADYO YAYINLARI KESİNTİYE UĞRAYABİLİR

NOAA'nın Boulder, Colorado'daki Uzay Hava Tahmin Merkezi hafta sonu bir jeomanyetik fırtına uyarısı yayınladı. Uyarıda, fırtınanın yüksek frekanslı radyo yayınlarını kesintiye uğratabileceği belirtiliyor.
Uzmanlar, halkın endişelenmesi için bir neden olmadığını, ancak fırtınanın aurora gözlemlemek için ideal bir fırsat sunabileceğini söylüyor.

456.jpg

GÜNEŞ AKTİVİTESİ VE JEOMANYETİK FIRTINALAR

Güneşin manyetik alanı her 11 yılda bir değişiyor. Bu değişim sırasında güneş aktivitesi de artıyor ve jeomanyetik fırtınalar daha sık görülüyor. Güneş şu anda en aktif noktasına yakın ve bu nedenle jeomanyetik fırtınalar daha sık meydana geliyor.

gunesi-patlamasi4-001.webp

JEOMANYETİK FIRTINALARIN SIKLIĞI

Uzmanlar, Pazar günü gelen türden jeomanyetik fırtınaların Dünya'yı yılda birkaç kez vurabileceğini söylüyor. Güneş aktivitesinin düşük olduğu dönemlerde ise fırtınalar arasında birkaç yıl geçebilir.

gunes-patlamasi2-001.jpg

ARALIK AYINDAKİ GÜNEŞ PATLAMASI

Aralık ayında son yılların en büyük güneş patlaması meydana geldi.
Bu patlama radyo iletişimini kesintiye uğrattı ve birçok ülkede elektrik kesintilerine neden oldu.