Erzurum Kongresi'nin 100. yılına görkemli tören

Erzurum Kongresi'nin 100. yılına görkemli tören
Atatürk öncülüğünde Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi, ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilen ilk kongre. “Erzurum Kongresi’nin 100. Yılı” nedeniyle yurt genelinde çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Milli Mücadele hareketinin dönüm noktalarından olan ve Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi, ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilen ilk kongre olması nedeniyle Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip.

Ulu Önder Atatürk ve arkadaşları, 23 Temmuz 1919'da emperyalist güçlerin Osmanlı topraklarını paylaşmaya çalıştığı dönemde, Erzurum Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasını temin etti.

Düşman işgalindeki vatan toprağını kurtarmak için bağımsızlığa giden zorlu yolu Erzurum'dan sürdüren Atatürk ve silah arkadaşları, bu kongre sayesinde ülkenin bağımsızlığa giden yolunu açtı.

“Erzurum Kongresi’nin 100. Yılı” nedeniyle Türk Hava Kuvvetleri akrobasi timi SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları, Erzurum’da Milli Mücadele’nin 100. yılı dolayısıyla gerçekleştireceği gösteri öncesi Olimpiyat Parkı üzerinde prova yaptı.

SoloTürk ve Türk Yıldızları Uçak Gösterisi bugün saat 13.00’te Olimpiyat Parkı semalarında yapılacak.

Üniversite yerleşkesindeki tırmanma duvarında düzenlenen etkinliğe, üniversite öğrencilerinin yanı sıra yurttaşlar ve çocuklar da katıldı. Bu çerçevede duvar tırmanışı gerçekleştiren katılımcılar, aynı alanda yer alan havuzda ise kano yaptı. Sporcular, ayrıca tırmanma duvarında bayrak açarak İstiklal Marşı’nı okudu.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü avukat Nazan Moroğlu, Erzurum Kongresi’nin 100. yılı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada “Atatürk ilke ve devrimlerine inanan, kadın erkek eşitliğini savunan tüm yurttaşlar gibi, laik demokratik hukuk devleti Cumhuriyetimizi sonsuza dek korumak ve yaşatmak için kararlılıkla mücadeleyi sürdürüyoruz” dedi.
 

Etiketler :