Erdoğan'dan NATO mesajı: İsveç şok olacak

Erdoğan'dan NATO mesajı: İsveç şok olacak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bilecik'teki bir etkinlikte yaptığı konuşmada İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "İcabında Finlandiya'yla ilgili farklı mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bilecik Vezirhan'da "Kökümüz Mazide, Gözümüz Atide" programı kapsamında gençlerle bir araya geldi. Erdoğan gündeme ilişkin bazı açıklamalarda bulundu.

Üçüncü kez adaylığının anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek itiraz eden muhalefete Erdoğan, "Ne diyorlardı? 'Muhtar bile olamaz' diyorlardı. Ama benim milletim bu kardeşinizi, ağabeyinizi bu ülkede cumhurbaşkanı yaptı. Şimdi altılı masa ne diyor? 'Aday olamaz' diyor. Size rağmen milletim hem aday yapacak hem de cumhurbaşkanı yapacak. Ve tabii o zaman kilonuz da ortaya çıkacak. Bakalım kaç kilosunuz?" dedi.

'İsveç şok olacak'

İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye büyükelçiliği önünde aşırı sağcı lider Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eyleminin ardından üçlü mekanizma toplantıları Türkiye tarafından süresiz olarak iptal edilmişti. Bunun üzerine İsveç Dışişleri Bakanı dün yaptığı açıklamada, "Süreç geçici olarak durduruldu" diyerek NATO sürecinin durdurulduğunu açıkladı. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström NATO üyelik süreciyle ilgili açıklamada bulundu. Billström, "Süreç 'geçici' olarak durduruldu. Amacımız Temmuz'da tam üyelik" dedi.

Erdoğan bu konuya ilişkin, "İcabında Finlandiya'yla ilgili farklı mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım" ifadelerini kullandı.

SURİYE GÖRÜŞMELERi

Rusya ve Suriye ile üçlü görüşmelere de değinen Erdoğan, "Rusya'yla bizim ilişkilerimizde karşılıklı bir itibar var, saygı var. Benim Sayın Putin'le ilişkilerim dürüstlük üzerinedir. Tataristan'dan Dağıstan'a vesaire bütün bu bölgelere varıncaya kadar, bizim oralardaki ricalarımızın bir karşılığı var. Şu anda Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelerde tabii istediğimiz neticeyi her ne kadar alamıyorsak da ama diyoruz ki 'Gelin şimdi üçlü bazı toplantılar yapalım.' Nedir bunlar? İşte üçlü olarak Rusya, Türkiye, Suriye bir araya gelelim. Hatta hatta İran'ı da buna katabiliriz. İran da gelsin. Görüşmelerimizi bu şekilde yapalım ve bölgeye bir huzur gelsin. Bölge şu andaki yaşadığı sıkıntıları yaşamasın. Ve burada da biz netice aldık, alıyoruz ve alacağız" diye belirtti.

ABD'YE F-16 VE F-35 TEPKİSİ

F-16 konusunda ABD'ye mesaj veren Erdoğan, "Şimdi F-16'larla ilgili... Biz sizden bunu istiyoruz ama siz vermiyorsunuz. F-35 dediniz, sözünüzde durmadınız. Parasını yaklaşık 1 milyar 400 milyon ödeme yaptığımız halde siz bunun bize karşılığını vermiyorsunuz. Vermiyorsanız, o zaman bunun da bir bedeli olacak. Biz yani bir Müslüman Türk olarak verdiğimiz sözde dururuz ama karşımızdakilerden de bunu bekleriz" ifadelerini kullandı.

Kaynak:AA

Etiketler :