Erdoğan ile Trump görüştü: Müzakereler yeniden başlayacak

Erdoğan ile Trump görüştü: Müzakereler yeniden başlayacak
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump telefonda görüştü.

Görüşmede İdlib ve Libya konularının harcinde bölgesel sorunlar da ele alındı. Bunun yanında ikilinin, ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkması için gerçekleştirilen müzakerelerin yeniden başlaması konusunda mutabık kaldıkları ifade edildi.

Görüşmeye dair yapılan basın açıklamasında Erdoğan ve Trump'ın Suriye ordusunun İdlib'e yönelik saldırılarının kabul edilemez olduğu konusunda uzlaştığı bildirildi.

Basın açıklaması şöyle:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Sayın Donald Trump arasında bugün bir telefon görüşmesi gerçekleşmiştir.

 

Görüşmede ikili meselelerin yanı sıra bölgesel gelişmeler ele alınmıştır.

 

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkan Trump, rejimin saldırılarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, İdlib’de yaşanan krizin bir an önce sona erdirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunmuşlardır.

 

İlaveten deniz komşumuz Libya’nın yeniden barış ve istikrara kavuşturulmasının önemi vurgulanmıştır.

 

İki lider, ikili ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması için gerçekleştirilen müzakerelerin yeniden başlaması hususunda mutabık kalmışlardır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

İki ülke arasında son yaşananlar

Geçtiğimiz yaz yaşanan S-400 ve F-35 krizlerinin ardından sekteye uğrayan ABD-Türkiye ilişkileri; eylülde iki ülkenin heyetleri ve Erdoğan ile Trump'ın görüşmeleriyle yeniden 'yapıcı' bir evreye geçmişti. ABD'nin Türkiye Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye ile ABD'nin ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkacağını açıklamış ve iki ülke arasındaki gergin süreç yumuşamıştı.

Ancak daha sonra bölgede yaşanan gelişmeler ve ABD'nin YPG/PKK'ya açıktan destek ve yardım vermesi ve Filistin konusundaki görüş ayrılıklarıyla birlikte iki ülke arası yeniden açılmış, ABD Halkbank kozunu oynayarak Türkiye'ye yaptırımlar konusunu yeniden gündeme getirmişti.

Türkiye'nin İdlib çıkmazında Rusya ile Suriye'nin işbirliği sonrası Rusya'yla arasının açılmasının ardından ABD'nin Türkiye'ye verdiği destek sonrası ilişkiler yeniden yumuşama safhasına geçmiş gibi gözüküyor.

Etiketler :