Elazığ'da tacize uğrayan kız öğrencilerin avukatı: İnfaz yasası yetersiz

Elazığ'da bir lisede öğretmenlik yapan hentbol antrenörü, dört kız öğrenciyi taciz suçlamasıyla tutuklandı. Öğrencilerin avukatı Kader Arat, "İnfaz yasasında değişiklik gerekiyor. 10 yıl ceza alan birinin gerçekten ceza çekme süresi çok kısa" şeklinde konuştu.

Elazığ'da bir lisede öğretmen olarak görev yapan hentbol antrenörü İ.B., dört kız öğrenciyi taciz ettiği iddiasıyla tutuklandı. Öğrencilerin avukatı Kader Arat, "İnfaz yasasında bir değişiklik olması lazım. 10 yıl ceza alan biri 10 yıl içeride kalır diye düşünüyoruz ama 10 yıl ceza alan birinin içeride kalma süresi, yani bir ay kapalı da kalıp daha sonra açığa çıkıp 3- 4 sene içerisinde çıkıyor. 10 yıllık bir cezanın gerçek anlamda infaz yasasına gelince çekeceği ceza 2-3 yıllık bir süreyle sınırlı" dedi.

Elazığ’da bir meslek lisesinde öğretmenlik yapan hentbol antrenörü İ.B., 4 öğrencisini taciz ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Öğrencilerin avukatı Kader Arat, okullarda yaşanan taciz olaylarının denetimlerin yetersiz olmasından kaynaklandığını söyledi. Arat, şöyle konuştu:

f58eb212-10bd-460b-929f-2f64373706ba-w.jpeg

"ÖĞRETMENLER DE DENETLENMELİ"

"Elazığ'da bir spor kulübünde yaşanan cinsel istismar dosyasını yakından takip eden avukatlardan biriyim. Aynı zamanda Çocuk İstismarı ve İhmaliyle Mücadele Derneği olarak da bu dosyanın takipçisiyiz. Dosyada bir spor kulübünde, spor kulübünün sahibi olan hocanın kızlarımıza yaklaşık 20 yıldır sistematik olarak yaptığı bir istismar söz konusu ve bunun için yürüttüğümüz bir hukuk mücadelemiz var. Cuma günü bahsettiğimiz bu hoca dosya içerisindeki deliller nedeniyle tutuklandı ve şu an soruşturma aşaması devam etmekte. Dosyanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. Biz okullarda denetimin ne kadar az olduğunu görüyoruz açıkçası. Okullarda denetim az olduğu için bu insanlar okulda yaptıkları eylemlerin maalesef hiçbir zaman cezasını çekmiyorlar. Biz denetimlerin az olmasını ya da hiç olmamasını bir denetim mekanizması olmamasına bağlıyoruz. Çocuklarımızı oradaki hocalara emanet ediyoruz ama o hocalar da sonuç olarak denetlenmeli.”

"CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL"

Cinsel istismar davalarında verilen cezaların yetersiz olduğunu vurgulayan Arat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bence eksik yönleri var çünkü biz bunu sürekli kendimizle tartışmalar yürütüyoruz. Kanunda bu dosyaların çocuklar için olan kısım için konuşuyorum. Yaş kategorisine dahi ayrılmış durumda. Çocuk bizim için 18 yaşından küçük herkes demek. Bunun 12 yaşından küçük olması, 15 yaşından küçük olması, 18 yaşından küçük olması şeklinde kategorilere ayrılmasına açıkçası ben çok pozitif bakan biri değilim. Çocuk o yaşta daha tam olarak ne yapması gerektiğini, nasıl davranması gerektiğini, tam hala olgunluğa erişmediği için ben bu kategorilere karşıyım. Onun dışında da zaten biz bunu çok medyada görüyoruz. Ceza miktarları caydırıcı değil. Aldığı ceza, mesela 5 yıl, 6 yıl, 10 yıl olsa bile bu cezanın infaz yasasında ceza halinde kalma süreci çok farklı. Burada da infaz yasasında da bir değişiklik olması lazım. 10 yıl ceza alan biri 10 yıl içeride kalır diye düşünüyoruz ama 10 yıl ceza alan birinin içeride kalma süresi, yani bir ay kapalı da kalıp daha sonra açığa çıkıp 3-4 sene içerisinde çıkmak açıkçası. Totale baktığımızda 10 yıllık bir cezanın gerçek anlamda infaz yasasına gelince çekeceği ceza 2-3 yıllık bir süreyle sınırlı."

Kaynak:ANKA

Etiketler :