DSÖ, hava yoluyla bulaşmayı kabul etti

DSÖ, hava yoluyla bulaşmayı kabul etti
Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs rehberini güncelleyip hava yolu ile bulaş olasığını kabul etti.

Birgün'ün Reuters kaynaklı haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü son bulaşma rehberinde; kilise ayini, restoran veya fitness salonları gibi kapalı kalabalık alanlara ilişkin bazı salgın raporlarının hava yoluyla bulaşma ihtimalini gösterdiğini kabul etti.

DSÖ, "Covid-19'un (bu yolla) bulaşmasının önemini değerlendirmek ve bu tür olayları incelemek için acilen daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu" ifade etti.

DSÖ güncel bulgulara dayanarak yaptığı değerlendirmede; Covid-19'a sebep olan koronavirüsün, insanlar arasında yüzeylere direk veya dolaylı temas ya da salya, solunum salgıları veya enfekte bir kişi öksürdüğü, hapşırdığı, konuştuğu veya şarkı söylediğinde saçılan damlacıklar yoluyla yayıldığını belirtti.

239 bilim insani DSÖ'ye bu konuda açık mektup yazmıştı

Yeni rehberin yayınlanması, hastalığın hava yoluyla yayılması konusunda uzman bilim insanları tarafından örgüte yazılan açık mektubu takip eden günlere denk geliyor. 239 bilim insanının imzasıyla yayınlanan bu açık mektupta DSÖ'den, solunum hastalıklarının yayılmasında aerosol yoluyla bulaşmayı içerecek şekilde güncelleme yapılması talep ediliyordu.

Klinik Enfeksiyon Hastalıkları Dergisinde Pazartesi günü yayınlanan mektubun imzacılarından olan Kolorado Üniversitesinden Kimyager Jose Jimenez, "Bu küçük de olsa doğru yönde bir ilerlemedir" dedi. Pandemide süper yayıcı etkinliklerin itici güç olduğunu belirten Jimenez, "Bu tür etkinliklerin çoğunun arkasındaki en iyi açıklama aerosol yoluyla bulaşmadır" diye ekledi.

Öksürme ve hapşırmayla saçılan büyük damlacıkların aksine, koronavirüsün askıda kalarak veya aerosol yoluyla ne sıklıkta yayıldığı ise hala tam olarak net değil.

Etiketler :