Doç. Dr. Hakan Güneş: Türkiye'yi Afganistan'da korkunç bir durum bekliyor!

Doç. Dr. Hakan Güneş: Türkiye'yi Afganistan'da korkunç bir durum bekliyor!
Türkiye'nin Afganistan’daki Kabil Havalimanı’nın işletmesini ve güvenliğini sağlamaya yönelik görevini değerlendiren Doç. Dr. Hakan Güneş, "Türkiye'yi Afganistan'da korkunç bir durum bekliyor" dedi.

Halk TV'de Medya Mahallesi programını yapan Ayşenur Arslan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Biden memnun olsun diye Afganistan'da jandarmalığa soyunduk. Mehmetçiğin canı siyasi plan oyunu için kullanılmaz" ifadesini hatırlattı.

"Afganistan'a neden gideceğiz", "Gidersek Türkiye'yi neler bekliyor" diye soran Arslan'a konuğu Doç Dr. Hakan Güneş, "Çok tehlikeli bir denklem bekliyor. Türkiye zaten orada" dedi.

Güneş şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanı dün bununla ilgili iki tane cümle kurdu. Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği jandarmalığı ABD bunu zorla vermiyor. Türkiye'deki dış açılım, yayılım arzusu.. Hem iktidar hem muhalefet bloğu bundan hoşlanıyor. Farklı ülkelerde askeri boy göstermeyi bir güç, bir başarı olarak gören bir yaklaşım var. 

'Türkiye en önde kalacaklar arasında'

Afganistan işgalinden sonra iki kademe geçirdi oradaki misyon. Birincisi Birleşmiş Milletler çerçevesindeydi. O bitti, daraltıldı. Üçüncü kademe ise küçültülüyor. Havalimanı noktasında ise Türkiye öngörülüyor. Var olan bazıları çekilirken Türkiye en önde kalacaklar arasında. Türkiye zaten oradaydı ama öncelikli ve cephede değildi. Dolayısıyla sert bir duruma girmiyordu.

'Türkiye-Pakistan yakınlığı bu koruma çemberini sağladı'

Taliban'ın Türk ordusuna saldırmaması ile sürekli övünüyoruz. Burada bir tuhaflık yok mu? Burada bir tuhaflık var. Yıllardır, Afganistan halkı bizi seviyor diyorlar. Pakistan faktörü. Pakistan, Taliban'ın yaratıcısıdır. Hala, Afganistan'ın başındaki en büyük beladır. Türkiye-Pakistan yakınlığı bu koruma çemberini sağladı.

ABD'nin yaptığı korkunç bir şey. Sonunda da oturdu Taliban ile anlaşmaya vardı. Biraz dönüp Afganistan'ı izleyen birisi oradaki kadın örgütleri, muhalefet, öğretmenler, sendikacılar ne diyor diye baksalar gelmekte olan sürecin orada insanları  nasıl tedirgin ettiklerini görürler. Biz, Türkiye olarak neden böyle bir şeyin içine gireceğiz? 

Seküler muhalefet 'Pakistan en büyük sorunumuz' diyor

Taliban'ı yaratan seküler ordudur. Afganistan'da seküler muhalefet, "Pakistan en büyük sorunumuz" diyor. Bir şey olduğunda Pakistan elçiliğinin önünde eylem yapıyorlar. 

Etiketler :