Denetlenemeyen 'özel hesap' ayrıntısı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından felaket bölgesi için 15 Şubat'ta Türkiye Tek Yürek yardım kampanyası başlatılmıştı. Kampanya kapsamında kurumlar, iş insanları canlı yayında bağış 'şovu' yapmıştı. Ancak bir gecede toplanan 115 milyar TL'nin 82 milyarı yatırıldı. Bu, kamu kurumlarının da sözünü tutmadığı anlamına geliyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlar için Türkiye Tek Yürek kampanyası başlatılmış, kampanya 15 Şubat akşamı hemen tüm TV kanallarından canlı olarak yayınlanmıştı.
Kampanya kapsamında canlı yayında 115 milyar 146 milyon 528 bin lira toplanmıştı.

15 Şubat akşamı canlı yayınlanan televizyon programlarına bağlanarak kendisinin veya şirketinin reklamıyla şov yapan birçok isim söz verdiği yardım paralarını henüz yatırmadığı ortaya çıkmış, ödeme yapan kurum ve kuruluşlarının listesinin önümüzdeki günlerde yayınlanacağı, böylece söz verip ödeme yapmayanların “ifşa” edileceği ileri sürülmüştü.

Kampanya kapsamında kamu kurumları da kampanyaya katılmıştı. Aralarında Merkez Bankası'nın da yer aldığı kamu kurumları toplam 90 milyar TL bağışta bulunmuştu.

Haber Sol'un bildirdiğine göre yardım gecesi taahhüt edilen 115 milyar liranın sadece 82 milyarının AFAD hesaplarına yatırıldığı öğrenildi.

Böylece milyarderlerin yanı sıra “hazine içi para transferi” eleştirilerine yol açan kamu kurumlarına ait 90 milyar lirayı aşan bağışların da henüz tamamen kampanyaya aktarılmadığı ortaya çıktı.

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) üyelerinden iktisatçı Prof. Aziz Konukman, bağışların toplanacağı belirtilen ve toplandığı açıklanan hesaplar arasındaki farka dikkat çekerek Kızılay konusunu gündeme getirdi. Konukman "Televizyon duyurusunda biri AFAD biri Kızılay olmak üzere iki IBAN numarası verildi. Fakat Oktay’ın açıklamasında paranın AFAD hesaplarında olduğu söylendi. Bu muğlaklık giderilmeli. Kızılay artık bir anonim şirkete dönüşmüştür, hizmetleri ticarileşmiştir. Hizmetleri ticarileşmiş bir kuruma bağış ahlaken de mümkün değildir" dedi.

Toplanacak 115 milyar liranın yalnızca AFAD hesaplarına aktarılmasını öneren Konukman, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 40. maddesine gönderme yaparak "para AFAD bütçesinin özel gelirler kısmına kaydedilmeli, şartlı bağışın amacına uygun biçimde kullanılması kaydıyla gidere dönüştürülmeli ve amaç dışı kullanımlar cezalandırılmalı" açıklamasında bulundu.

Konukman sözlerini şöyle sürdürdü: "AFAD'ın faaliyetlerini düzenleyen 5902 sayılı kanunun 23. maddesi nedeniyle bu yönde bir denetimde bulunabilmek mümkün değil. Bu maddeye göre kuruma ait "afet ve acil yardımların yapılması amacıyla” oluşturulan bir “özel hesap” bulunuyor. Kampanyada toplanan bağışların aktarılacağı tahmin edilen bu "özel hesap", diğerlerinden farklı olarak kamu mali yönetimi ve kontrolü ile kamu ihale kanunlarından muaf tutuluyor, yani denetlenemiyor."

Etiketler :