Demirtaş, AİHM'in 'tahliye'' dediği davada hakim karşısına çıktı

Demirtaş, AİHM'in 'tahliye'' dediği davada hakim karşısına çıktı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuksuz yargılandığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin beraat kararı verdiği davanın yargılamasına Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

Halkların Demokratik Partisi eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuksuz yargılandığı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin beraat kararı verdiği davanın yargılamasına Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Mahkemeye SEGBİS'le bağlanan Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Kahraman, mahkemeye, ''Derhal serbest bırakılsın kararını'' hatırlattı. 

Demirtaş, savunmasında, mahkemeye heyetine seslenerek, ''Siz destek verdiğiniz partilerin iktidar olması için açık açık siyasi faaliyet yürütüyorsunuz'' derken, sistemin değişmesinde mahkemelerin (yargı) desteğinin olduğunu belirtti.  Demirtaş, savunmasının devamında ise yargının, tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardım ettiğine dikkat çekti.

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, mahkeme heyetinin, uzun uzun fezlekeleri okuyor olmasına tepki gösterdi. Kahraman, mahkeme heyetine AİHM kararını hatırlatarak, ''AİHM’nin kararını da zapta geçirmenizi beklerdim ama siz fezlekeleri okuyorsunuz hiçbir şey olmamış gibi” dedi. Mahkeme heyeti ise ''Taleplerinizi sonra iletirsiniz'' diyerek fezlekeleri okumaya devam etti.

İktidarın önümüzdeki seçimde (2023) yüzde 99 değişeceğini belirten Demirtaş, mahkeme heyetine seslenerek, ''Yargı komisyonuna çağrılacaksınız. Hakkınızdaki dosyalarımızı sonraki parlamento size soracak. And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım" dedi.

Savunmasında yargılamanın Saray'dan gelen talimatlarla ilerlediğini söyleyen Demirtaş, ''Talelerimizi kabul etmeyip AİHM ve AYM kararlarını uygulamayacaksanız dosyayı savcıya verin akşam kararı verelim'' dedi. 

Mahkemenin siyasi olaylarla ve görüşler çerçevesinde karar verdiğini belirten Demirtaş, mahkeme heyetinin mahkemeden çekilmesi gerektiğini söyleyerek, reddi hakim talebinde bulundu. 

Mahkeme heyeti, reddi hakim talebini görüşmek üzere mahkemeyi 14 Nisan'a erteledi. 

Etiketler :