Bloomberg'den 'İncirlik'in izni iptal ediliyor' iddiası

Bloomberg'den 'İncirlik'in izni iptal ediliyor' iddiası
Bloomberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesine yanıt olarak 1980'de ABD ile imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nı (SEİA) askıya alabileceğini iddia etti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesinin ardından ilk kez dün konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD başkanını iki Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü müttefiki arasındaki bağları iç siyasi baskılara feda etmekle suçladı.

TBMM'den çağrı 

Gündemden düşmeyen 'soykırım' nitelemesi konusunda; TBMM, ABD Başkanı Joe Biden'in 1915 olaylarına ilişkin 'soykırım' ifadesini kınayarak ortak bildiri yayınladı.

Erdoğan kabineyi toplayıp ABD'ye verilecek yanıtları planlıyor

Konuyla ilgili Bloomberg'e konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Erdoğan'ın kabineyi toplayarak ABD'ye verilecek yanıtları duyurmayı planlandığını söyledi. Adını belirtmeyen kaynak, üzerinde durulan seçenekler arasında 1980'de ABD ile imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması'nı askıya alınması bulunduğunu kaydetti.

Öte yandan 1980 tarihli SEİA anlaşması Türkiye'deki ABD askeri güçlerinin faaliyetlerini düzenliyor ve bu amaçla kullanılacak üsler listeleniyor. Bu üsler arasında İncirlik de bulunuyor.

SEİA anlaşmasına bağlı 3 Numaralı Tamamlayıcı Anlaşma kullanım izni verilen üsleri şöyle listeliyor: 

 1. Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri Hükümetleri arasındaki Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının 5'inci maddesine uygun olarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, aşağıda belirtilen Türk Silahlı Kuvvetleri tesislerinde müşterek savunma tedbirlerine katılması için Birleşik Devletler Hükümetine izin verir.

SEİA anlaşmasına göre ABD'ye kullanım izni verilen üsler

  • Sinop (elektromanyetik izleme)
  • Pirinçlik (radar uyarı uzay izleme)
  • İncirlik (hava harekat ve destek)
  • Yamanlar (İzmir), Şahintepe (Gemlik), Elmadağ (Ankara), Karataş (Adana), Mahmurdağ (Samsun). Alemdağ (İstanbul), ve Kürecik (Malatya), (Muhabere Yerleri Tesisleri)
  • Belbaşı (sismik bilgi toplama)
  • Kargaburun (radyo seyrüseferi)

 

Etiketler :