Birleşmiş Milletler: Türkiye Yüksek Su Stresi Yaşıyor

Birleşmiş Milletler: Türkiye Yüksek Su Stresi Yaşıyor
Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Su Günü nedeniyle yayımladığı raporda su kıtlığının getirdiği bölgesel ve küresel risklere dikkat çekerken Türkiye'yi yüksek su stresi yaşayan ülkeler arasında saydı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), 2024 BM Su Kalkınma Raporu'nu yayımladı.

UNESCO'nun BM Su adına Dünya Su Günü vesilesiyle yayımladığı raporda "Asya ve Pasifik" bölgesinde yer verilen Türkiye, yüksek su stresi yaşayan ülkeler arasında sayıldı.

Raporda, "Söz konusu bölgede şu an yüksek su stresi yaşayan ülkeler Türkiye, Ermenistan, Özbekistan, Afganistan ve Nepal'i içeriyor" denildi. Aynı bölgedeki İran, Hindistan, Pakistan ve Türkmenistan'ın ise çok yüksek su stresi yaşayan ülkeler arasında bulunduğu belirtildi. Su stresi, bir ülkede kişi başına düşen yıllık su miktarı bin 700 metreküpün altına indiği takdirde yaşanıyor.

Su nedeniyle yaşanan gerilimlerin dünya genelinde çatışmaları artırdığı ifade edilen BM raporunda, barışın korunması için devletlere uluslararası iş birliği ve sınır ötesi anlaşmalar yapmaları yönünde çağrıda bulunuldu.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, "Su baskısı arttıkça, yerel ya da bölgesel çatışma riskleri de artar. UNESCO'nun mesajı açık: Barışı korumak istiyorsak, sadece su kaynaklarını muhafaza etmek için değil, bu alandaki bölgesel ve küresel iş birliğini artırmak için de süratle harekete geçmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Kaynak:AA