Bilim insanları ve akademisyenler Bülent Şık'a verilen cezanın bozulmasını istedi

Bilim insanları ve akademisyenler Bülent Şık'a verilen cezanın bozulmasını istedi
Sağlık Bakanlığına ait araştırma sonuçlarını halkla paylaştığı için 15 ay hapis cezasına çarptırılan Bülent Şık'ın cezasının bozulması için 600'den fazla akademisyen, bilim insanı ve insan hakları savunucusu imza topladı.

Sağlık Bakanlığına ait kanser verilerini halkla paylaştığı için 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Bülent Şık için başlatılan imza kampanyası sona erdi.

Kampanyaya aralarında Nobel ödüllü isimlerin de bulunduğu 600'ün üzerine akademisyen, bilim insanı ve insan hakları savunucuları destek verirken, imzacılar istinaf mahkemesi tarafından Bülent Şık'a verilen cezanın bozulmasını talep etti.

Ne olmuştu?

Bülent Şık, akademisyen olarak görev aldığı Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi'nde Sağlık Bakanlığının yürüttüğü halk sağlığı araştırmasında görev almıştı. Araştırmanın konusu ise Türkiye'de kanser vakalarının yoğunlaştığı bölgeler ile çevre kirliliği arasında bir bağlantı olup olmadığıydı.

Araştırma sonucunda bazı illerdeki gıdalar ve su örneklerinde halk sağlığının tehdit edildiği ortaya çıkmış ve Sağlık Bakanlığının gizlediği bu bilgileri Bülent Şık kaleme almıştı. Şık, göreve ilişkin sırrın açıklanması suçuyla TCK'nin 258'inci maddesine istinaden 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Şık, cezanın bozulması talebiyle kararı istinaf mahkemesine taşıdı.

Etiketler :