Bildiri dağıtan gericiler İstiklâl Caddesi'ne sokulmadı

Galata Kulesi civarında toplanarak yılbaşı kutlamalarına karşı bildiri dağıtan ve kendilerine 'tebliğci' adını takan bir grup gerici, izinleri olmadığı gerekçesiyle İstiklâl Caddesi'ne sokulmadı. Gericilere vatandaşlar yoğun tepki gösterdi.

Kendilerini 'tebliğci' olarak tanıtan bir grup gerici, yılbaşı öncesinde toplanarak Galata Kulesi civarında bildiri dağıttı. Yılbaşı kutlamaları karşıtı bildiri dağıttıkları öğrenilen grubun İstiklâl Caddesi'ne girişine izin verilmedi.

Grubun dağıttığı bildiriye çok sayıda vatandaş tepki gösterirken, polis İstiklâl Caddesi'ne giriş izinleri olmadığı gerekçesiyle gericileri caddeye sokmadı.

Gericiler adına sözcülük yapan Enes Akalın isimli bir şahıs ise, "Burada olmamızın sebebi burada yapılan bu işler haramdır. Her haram da yanında bir zarar getirir. İnsanlara bunu anlatmaya çalışıyoruz. Buraya geliyoruz, kimseden de bir şey talep etmiyoruz. Tepki gösterenler biraz içkiyi fazla kaçıranlar. Genelde hoş tepkilerle karşılaşıyoruz" şeklinde konuştu.

Tebliğciler kimler?

Dünyanın nüfusça en büyük cemaati kabul edilen Tebliğ Cemaatinin Türkiye'de de çok sayıda üyesi olduğu biliniyor. Son yıllarda iç çatışmalarla kan kaybeden bu gerici cemaatin, yüz milyonlarca dolarlık bir finansal dolaşımının olduğu tahmin ediliyor. Cemaatin en yoğun bulunduğu bölgeler Bangladeş başta olmak üzere Güney Asya ülkeleri.

Türkiye'de ise her yıl 31 Aralık gecelerinde mütemadiyen sokağa çıkıp kendilerini hatırlatan Tebliğciler, sarık ve cübbelerle gezen bir grup gerici.

24 Ocak 1993 günü suikaste uğrayan gazeteci Uğur Mumcu, kamuoyunda Fesli olarak bilinen gerici Kadir Mısıroğlu'nu anlattığı bir yazısında kullanmıştı 'Tebliğciler' tabirini. Mumcu, Diyanetin devlet bütçesinden imamlara aylık verildiğini ancak cemaat imamlarının aylıklarını nereden aldığını soruyor.

Yazının ilgili kısmı şöyle:

Diyanet İşleri Başkanlığının denetimindeki camilerde imamlara devlet bütçesinden aylık veriliyor. Ya Süleymancıların, Milli Görüşçülerin, Ülkücülerin ve Tebliğcilerin camilerindeki imamların aylıklarını kim ödüyor?

 

Sorarsanız, yanıt şöyle: Cemaat. Söz gelişi “İslâm Cemiyetleri ve Cemaatleri Federasyonu”, Hollanda’nın Rotterdam kentinde İskender Paşa Camii imamlığı için 1944 Tokat doğumlu Abdullah Arslan’ın aylığını ödüyor.

 

Etiketler :