Berat Albayrak: 2019 Türkiye açısından zor bir yıl oldu

Berat Albayrak: 2019 Türkiye açısından zor bir yıl oldu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Albayrak, "2019 yılı Türkiye açısından çok zor bir yıl oldu" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sivas'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Sivas İş Dünyası ile Buluşma Toplantısı"nda, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2019 yılının Türkiye açısından, çok zor bir yıl olduğunu söyleyen Albayrak, "Ağustos 2018 yılında doğrudan Türkiye ekonomisinin hedef alınmasıyla başlayan, gerçekleşen tüm bu kur saldırıları sonrası 2019 yılını, sonrasında da mart olsun, mayıs olsun benzer saldırıların da bunun yanında Barış Pınarı Harekatı döneminde de benzer saldırılar ve yaptırımların, düzenli tehditlerin her gün medyada, dünyada, küresel iklimde yer aldığı bir süreçle mücadeleyle geçirdik" dedi.Albayrak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hiçbir bahanenin arkasına saklanmadan Türkiye olarak sadece ve sadece 1 yıl öncesinden belirlediğimiz hedeflere odaklandık. Türkiye'de finansal sistemimizin dış şoklara, siyasi operasyonlara karşı bağışıklığını artırmalıyız. Piyasalara güven vermeye, ekonomideki daralmanın önüne geçmeye, kurdaki oynaklığı gidermeye, enflasyonu düşürmeye hep odaklandık."

2020'ye daha güçlü adımlarla girileceğini savunan Albayrak, şöyle konuştu:

"Türkiye, koordineli bir şekilde uyguladığı tüm bu politikalar sayesinde sağlıklı bir dengelenme sürecini sürdürüyor. Her yerde bu örneği ortaya koyuyorum. 2009'da dünyada küresel bir kriz vardı, Türkiye de bundan etkilendi. 2009 finansal krizinin Türkiye ekonomisine ne kadar ağır bir etkisi olduğunu en iyi Anadolu reel sektörü biliyor. En hızlı çıkan ülke, teğet geçen ülke, en hızlı bir şekilde Türkiye. Bu noktada pozitif ayrışan ülke olmasına rağmen Türkiye, 2009 yılında kriz döneminde dört çeyrek küçüldü. Bir çeyrekte eksi 14,4 küçüldü. İhracat 132 milyar dolardan 102 milyar dolara düştü. Yüzde 30 küçüldü. İstihdam, ekonomik etkisi çok ağır oldu. Bütün bunlara rağmen şükürler olsun direkt Türkiye'yi alan böyle bir saldırının yaşandığı bir dönemde 2-3 çeyrekte Türkiye bunu geride bıraktı. Eksi 2'lerde bir noktaya taşıdı. 'Türkiye -2,-3,-5 küçülecek' senaryolarını bir kenara koyarak böyle tarihi bir yılı Allah'ın izniyle son çeyrekte yüzde 5 gibi gözüküyor, büyümeyle birlikte yılı pozitif kapatarak, bütün bu saldırıların etkisi oldu, mu oldu ama minimize edecek şekilde yıkıcı etkilerini bertaraf ederek, minimize ederek inşallah 2020'ye çok daha güçlü adımlarla giriyoruz."

AA

Etiketler :