'Bekâra ev yok' diyen ev sahibi ve emlakçılar için emsal karar

'Bekâra ev yok' diyen ev sahibi ve emlakçılar için emsal karar
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), "Bekâr erkek kiracıya ev vermiyorum" diyen ev sahibi ile aracı emlakçıyı, ayrımcılık yasağını ihlâl ettikleri gerekçesiyle 1000'er lira idari para cezasına çaptırdı.

M.K. isimli bir yurttaş, emlakçı aracılığıyla 1+1 bir daireyi kiralamak istedi. Ancak ev sahibi ile emlakçının görüşmesi sonrası M.K.'ye evin bekâr erkek kiracıya verilmeyeceği söylendi. Cinsiyeti ve medeni hâli üzerinden ayrımcılığa uğradığını belirten M.K., TİHEK'e başvurarak ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını istedi.

TİHEK'ten emsal teşkil edecek karar

TİHEK, tarafları dinleyerek ulaştığı kanı sonrası emsal teşkil edecek bir karar verdi. TİHEK, ayrımcılık yasağının ihlâl edildiği gerekçesiyle ev sahibi ve aracı olan emlakçıya 1000'er lira idari para cezası verdi.

Emlakçı 'titizlik' diyerek savundu

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, karar dosyasında yer alan bilgilerde muhataplardan G. Emlak Müşavirliği yetkilisi İ.T., "Ev sahibi H.B.B. daha önce defalarca erkek kiracısı olduğunu ancak erkek kiracıların mülküne ciddi zarar verdiğini, kadın kiracıların daha temiz ve titiz davrandıklarını belirterek ilk tercihinin kadın kiracılardan yana olduğunu söyledi” dedi.

Etiketler :