Barış Yarkadaş'tan çarpıcı kulis: Bir damat bakan daha mı geliyor?

Gazeteci Barış Yarkadaş, Ankara kulislerinden çarpıcı bilgileri Halk TV'de paylaştı. Yarkadaş, kabine değişikliğine dair çok önemli bir iddia ortaya attı.

Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programında hem seçim kanunu değişikliklerine hem de kabine değişikliği iddialarına değinen Yarkadaş, çok konuşulacak bir iddia ortaya attı.

Yarkadaş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirilerek yerine AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın getirilebileceğinin konuşulduğunu ifade etti.

Yarkadaş'ın kulis bilgileri şöyle:

Seçim yasasıyla ilgili çok önemli bir değişiklik yapmak istiyorlar. Dar bölge dediklerinde işletmek istedikleri sistem, bir yerde geliyor HDP'yi, başka bir yerde CHP'yi, başka bir aşamada da milletvekilini güçlendirdiği için genel başkanın yetkileri azalıyor. Daraltılmış bölgeyi tartışıyorlar artı demokrasinin özüne yine aykırı bir uygulama yapmak istiyorlar; yüzde 5 barajı... Diyelim ki birkaç parti birleşip ittifak oldu ve seçimlere girdi; diyor ki sen ittifak kursan bile ülkede de yüzde 5 almak zorundasın. Barajı indiriyormuş gibi yapıp aslında daha da yükseltiyorlar. 

"Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tek tura indirmek istiyorlar"

Burası tüm muhalefeti ilgilendiren, üzerinde gizli çalıştıkları ama henüz açıklamadıkları nokta; cumhurbaşkanlığı seçimlerini tek tura indirmek istiyorlar. Şimdi bu yüzde 50+1 olduktan sonra Tayyip Erdoğan arkadaşlarına demiş ki, "Ya bu iki turlu seçimi kim nereden çıkardı?" demiş.

Şimdi, Hayati Yazıcı'nın başında olduğu Seçim Mevzuatı Komisyonu tek turlu cumhurbaşkanlığı seçimi üzerine çalışıyor. Burada muhalefetin buna hazırlıklı olması, bu madde önlerine geldiklerinde ortaya koyacakları tavrı en azından kendi içlerinde tartışıp netleştirmeleri gerekiyor. Yüzde 50 olan seçilme barajını da yüzde 40'a indirmek istiyorlar.

"2020 yılında seçim yok, 2021 yılının sonlarına doğru bir seçim var"

Başka bir maddenin daha üzerinde çalışıyorlar, seçim yasasını değiştirdiğinizde o yasalar 1 yıldan önce uygulanamıyor. Onu da 6 aya indirmek istiyorlar. Bu ne demektir? 2020 yılında bir seçim yok, 2021 yılının sonlarına doğru bir seçim var.

Kabine değişikliği iddiaları: Diğer damat da mı bakan olacak?

Bir kabine değişikliğinden söz ediliyor. Bizi izleyen bakanların yürekleri hop oturup hop kalkıyor. Günlerdir daha da ayyuka çıkan hatta çok yakın bir zamanda bu kabine değişikliğin yapılacağı ve sadece 5 bakanın yerini koruyacağı söyleniyor. 

Örneğin çok ilginç bir isim var, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Şenol Kazancı'nın Dışişleri Bakanlığına atanacağı söyleniyor. 

Fahrettin Koca'nın AKP içinde yükselen popülaritesinden rahatsızlık duyulduğu bu yüzden Cumhurbaşkanı yardımcılığı pozisyonuna getirileceği söyleniyor. Daha pandemi süreci bitmeden.

Hulusi Akar'ın da Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapılacağı ve yerine yine kendi bakanlığından birinin atanacağı söyleniyor. Hatta Selçuk Bayraktar'ın da adı geçiyor.

Binali Yıldırım, 2 Temmuz'da Meclis Başkanı olursa, mevcut Meclis Başkanı Mustafa Şentop da yeni oluşturulacak bir bakanlığa geçerse kimse şaşırmasın.

Etiketler :