Bakan yalanladı: Habur Sınır Kapısı kapatılmadı

Bakan yalanladı: Habur Sınır Kapısı kapatılmadı
Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti için gerçekleştirilen referanduma Dışişleri Bakanlığından gelen "Referandumu tanımıyoruz

Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti için gerçekleştirilen referanduma Dışişleri Bakanlığından gelen "Referandumu tanımıyoruz. Yok hükmündedir" açıklamasından sonra Türkiye'nin yeni bir hamlede bulunarak Habur Sınır Kapısı’nı kapattığı idida edilmişti. Ancank Gümrük Bakanı, bunu yalanladı. Bakan "Sınır kapısında güvenlik önlemleri artırıldı" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, referandumdan vazgeçmeyerek sandık başına gitti. Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkenin meşru görmediği bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi sabah 8.00 itibariyle başladı. ‘Sınır ötesi tezkeresini’ Meclis’ten geçiren Türkiye ise sınırda teyakkuzda.  Tatbikat için sınırda bulunan tanklar yoğun şekilde manevra yapıp savaş pozisyonu aldı. Dışişleri Bakanlığında ise “Referandumu tanımıyoruz. Yok hükmündedir” açıklaması geldi.

İki gün önce gerçekleşen Bakanlar Kurulu’nda, Kuzey Irak’ın tüm ihtiyaçlarının yüzde 70’ini Türkiye’den sağladığına dikkat çekildi. Bu nedenle, Türkiye’nin dış ticaretine olumsuz yansıması olsa da Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması ve ihracatın durdurulması benimsendi. Aynı şekilde IKYB’den petrol alımı da durdurulacak.

HABUR SINIR KAPISINDA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Türkiye’den bir hamle de oy verme işleminin başlamasından sonra geldi. Türkiye Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik kontrollerini artırdı. Sabah saatlerinde gelen “Habur Sınır Kapısı kapatıldı” iddiasına ilişkin açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bülent Tüfenkci “Habur Sınır Kapısı kapatılmadı. Güvenlik kontrolleri artırıldı” dedi.

Etiketler :