Bakan Kurum 'tarihine yakışır' diye paylaştı: Peki Sur'un küçeleri nerede?

Bakan Kurum 'tarihine yakışır' diye paylaştı: Peki Sur'un küçeleri nerede?
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2015'teki 'Hendek operasyonları' sonrası başlayan restorasyonda sona gelindi. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Diyarbakır Surları eski haline dönemezken Bakan Kurum, Sur'un 'tarihine ve kültürüne yakışır' şekilde yeniden inşa edildiği bir video paylaştı.

Diyarbakır'ın dört merkez ilçesinden biri olan Sur, 2015 yılında yaşanan 'Hendek operasyonları' sonrası eski haline dönemedi. Tarihi; mimarisi ve kültürüyle günümüze taşıyan Sur, artık tanınamaz halde. Operasyon sonrası tamamen boşaltılan Sur'da 2015'ten beri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından restorasyon ve inşa çalışmaları devam ediyor. Bugün ise Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından Sur'un son haline ilişkin bir video paylaştı. Kurum, videoya "Yıktılar, biz yaptık! Yaktılar, biz yine yaptık! Tarihine, kültürüne yakışır bir Sur’u yeniden inşa ettik" notunu düştü.

Bakan Kurum'un paylaştığı görüntüler Sur'un yeni hali ile eski tarihi hali arasındaki hatrı sayılır farkı gözler önüne serdi. Kurum'un 'Sur'un tarihine ve kültürüne yakışır' diye betimlediği yeni Sur'da sadece gri ve tonları hakim.

sur-main-copy.jpg
Sur'un önceki hali
sur.jpg
Sur'un sonraki hali

Daha önce de ortaya çıkan restorasyon görüntülerine 'cezaevi' benzetmesi yapılıyor. Küçeleriyle* bilinen Sur'da, Bakan Kurum'un paylaştığı videolarda geriye gri sokakların kaldığı görülüyor.

Küçe: Sokak

bbbb.jpg
Küçelerin önceki hali
aaa.jpg
Küçelerin sonraki hali

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :