Ay’da yeşeren pamuk filizleri soldu

Ay’da yeşeren pamuk filizleri soldu
Çin’in Ay’ın karanlık yüzüne inen keşif aracı Chang’e-4’le birlikte götürülen ve filizlendiği gözlemlenen tohumların, sıcaklığın azalmasının ardından solduğu bildirildi.

Ay’a gönderilen pamuk tohumları, keşif aracında suni bir ortamın yaratıldığı kapalı bir kutunun içinde tutuluyordu ve Dünya’daki kontrol merkezinden verilen komutun ardından sulanarak filizlenmişti.

Ay’da ilk kez biyolojik bir maddenin büyümesi insanlığın uzay yolculuğu açısından büyük önem taşıyan bir gelişme olarak görülüyordu.

BBC’nin haberine göre, bitkinin büyümesi Ay’ın yüzeyinin gün ışığı almasına bağlıydı. Ancak Ay’ın ‘karanlık yüzü’ne gece çöküp sıcaklığın -170 dereceye düşmesi bitkinin ölmesine neden oldu.

Deneyi planlayan Chongqing Üniversitesi’nden Profesör Xie Gengxin, bu gelişmenin sürpriz olmadığını, Ay’daki gece nedeniyle bitkinin zaten kısa ömürlü olmasının beklendiğini söyledi.

Chang’e-4 adlı keşif robotu Ay’a indikten sonra ilk kez gece göreceği için Pazar günü “uyku moduna” geçmişti.

Ay’da gece yaklaşık iki hafta sürüyor. Bu süre sonunda uzay aracı yeniden aktif hale gelecek. Güneş ışınlarının dik düştüğü zamanlarda da sıcaklık 120 dereceyi bulduğundan cihazlar yine uyku moduna geçiyor.

Atmosfer, sıcaklıktaki aşırı dalgalanmalara karşı tampon işlevi görüyor. Ancak Ay’da atmosfer yok.

Chang’e-4, iniş yaptığı bölgenin gece dönemine girmesiyle birlikte geçen pazar uyku moduna alınmıştı. Uydu, yaklaşık iki hafta süreceği bilinen Ay gecesinin sonlanmasının ardından yeniden uyandırılacak.

Uyduya bağlı gengin araç Yutu-2’nin de, Güneş’ten gelen ve 120 dereceye kadar ulaşabilen sıcaklıklarla başa çıkmak için “gündüz uykusu”na yatması gerekmişti.

AY’IN OLUŞUMUNA DAİR YENİ VERİLER ELDE EDİLEBİLİR

Chang’e-4, yüzeyi ile ilgili ayrıntılı ölçümler yapmak ve mineral bileşimi hakkında bilgi toplamak amacıyla 3 Ocak’ta Ay’ın karanlık yüzündeki Aitken havzasına iniş yapmıştı.

Ay’ın kendi etrafında ve Dünya etrafında dönüş süresi aynı olduğu için buradan bakıldığında hep aynı yüzünü görüyoruz. Diğer yüzü gerçekten “karanlık” olduğu için değil, ama hakkında bilgi sahibi olmadığımız için öyle adlandırılıyor.

Derin bir krater olan Aitken havzasının, Ay’ın oluşumundan kısa bir süre sonra dev bir çarpma etkisiyle oluştuğu ve bu çarpmayla uydunun merkezindeki bazı maddelerin yüzeye çıktığı tahmin ediliyor.

Eğer görev umulduğu gibi sonlanırsa Ay’ın oluşumuna dair yeni veriler elde edilebilir.

UMUT MEYVE SİNEKLERİNDE

Meyve sineği yumurtalarının durumuyla ilgili ise henüz bir açıklama yapılmadı. Bilim insanlarının umudu ise, yumurtalarla birlikte bir ekosistem modeli canlandırmak.

Xie ayrıca, Çinli haber sitesi Inkstone’a yaptığı açıklamada “Meyve sinekleri genel olarak tembeldir, gelmeyebilirler” ifadelerini kullandı ve Eğer yumurtadan çıkmazlarsa, bunu yapmak için başka fırsatları olmayacağını belirtti.

Etiketler :